Nem kíméli a gazdákat az időjárás: kritikus a szárazság a magyar földeken

Nem kíméli a gazdákat az időjárás: kritikus a szárazság a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét fagyos reggelei komoly károkat okoztak a magyar gyümölcsösökben, több helyen a kajszitermés nagy része teljesen elfagyott. Ugyanakkor nemcsak ez okoz problémát a gazdáknak, a kemény mínuszok után ugyanis a szárazság is keresztbe tehet az idei terméshozamnak. Közel egy hónapja nem érte el hazánkat komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna, és az előttünk álló héten sem lesz számottevő eső, pedig a száraz, poros felszínű talajoknak nagy szüksége lenne a csapadékra. Ugyanakkor jó hír, hogy az elmúlt két hétben tapasztalt kemény fagyok a héten már nem várhatók, a száraz talajú, fagyzugos területeken is csak gyenge fagyok valószínűek a hét első felében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napos, száraz időjárás volt jellemző a múlt hét második felében hideg reggelekkel - írja a met.hu. Egyáltalán nem esett csapadék az országban, a hét első felében is csak vékony lepelnyi hó hullott többfelé. A talajok felszíne tovább száradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a kritikus 40%-os érték alá csökkent. A tavaly ilyenkor tapasztalt hasonlóan száraz időjáráshoz képest most annyival jobb a helyzet, hogy a csapadékosabb télből adódóan a 20 cm-nél mélyebb talajrétegek vízellátottsága az idén lényegesen kedvezőbb, az 50-100 cm közötti rétegben telítettek vagy telítéshez közeli állapotban vannak a talajok. Bár a hajnali fagyok napról-napra gyengültek, a nappali felmelegedés pedig erősödött, a hideg reggelekből adódóan az átlaghőmérséklet továbbra is elmaradt a sokéves átlagtól. A legalacsonyabb minimumhőmérséklet rekordja szerda és csütörtök után pénteken is megdőlt, a fagyzugos területeken ezen a napon is -5; -8 fokig hűlt a levegő. Az 5 cm-es talajhőmérséklet jellemzően 8 és 10 fok között alakul, a legnagyobb hőingású, száraz talajfelszíneken melegebb ennél.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hűvös idő ellenére már fejlődésnek indultak az őszi kalászosok, és a repce is. A búza többnyire a bokrosodás vége, dél felől egyre nagyobb területen a szárbaindulás fenológiai fázisában jár, a repce is a szárnövekedés állapotában van. A hideg ezekben a növényekben nem okozott kárt. A már virágzó illetve sziromhullás fázisában levő csonthéjas gyümölcsfákat azonban a múlt héten több alkalommal, a fagyzugos területeken akár négy reggelen is érte károkozó, kemény fagy. A kapás növények esetén a száraz talaj okoz gondot. A talajhőmérséklet lassan eléri a vetéshez szükséges értéket, de a magágy előkészítése sokfelé száraz, poros talajon történik.

Forrás: OMSZ

Az előttünk álló héten jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat. Péntekig zavartalan napsütésben lehet haladni a tavaszi munkákkal. Pénteken súrolja térségünket egy hidegfront, melynek hatására kissé több lesz a felhő aznap és a hétvégén, de csapadék továbbra sem várható. A talajok felszín-közeli rétegének nedvességtartalma tovább csökken. Fokozatosan melegszik az idő, gyenge fagyok a fagyzugos területeken fordulhatnak elő még a hét első felében, az ország nagy részén azonban fagymentesen alakulnak a hajnalok. A legmelegebb órák hőmérséklete egyre nagyobb területen alakul 20 fok fölött, az említett hidegfront is csak kismértékű lehűlést okoz. Az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga már a hét közepén meghaladja a 10 fokot, a hét végén pedig várhatóan 12-14 fok között alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?