Ijesztő, ami a Tiszával történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Sosem volt még olyen alacsony a Tisza, mint most, a Vízügy 2020.07.07-ei adatai alapján mínusz 280 cm-rel dőlt új rekord. A folyó vízszintje Szolnoknál érte el a rekord alacsony vízállást.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A szárazság továbbra is fenyegeti a keleti országrészt - írja az Időkép. Több keleti folyónk vízszintje is kritikusan alacsony, a Tisza Szolnoknál a legszárazabb időszakát éli, ma (csütörtök) reggel megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja. Az eddigi negatív csúcs -279 cm volt, melyet 2003-ban mértek, ma viszont a Vízügy adatai alapján -280 cm-rel dőlt új rekord. A Kötivizig szakemberei próbálják fenntartani az optimális vízellátást. Aggodalomra egyelőre nincs ok, a lakosság számára még nem vezetnek be semmilyen korlátozást. 

Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett

 - derült ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályának vezetőjétől.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?