Ijesztő, ami a Tiszával történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Sosem volt még olyen alacsony a Tisza, mint most, a Vízügy 2020.07.07-ei adatai alapján mínusz 280 cm-rel dőlt új rekord. A folyó vízszintje Szolnoknál érte el a rekord alacsony vízállást.

A szárazság továbbra is fenyegeti a keleti országrészt - írja az Időkép. Több keleti folyónk vízszintje is kritikusan alacsony, a Tisza Szolnoknál a legszárazabb időszakát éli, ma (csütörtök) reggel megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja. Az eddigi negatív csúcs -279 cm volt, melyet 2003-ban mértek, ma viszont a Vízügy adatai alapján -280 cm-rel dőlt új rekord. A Kötivizig szakemberei próbálják fenntartani az optimális vízellátást. Aggodalomra egyelőre nincs ok, a lakosság számára még nem vezetnek be semmilyen korlátozást. 

Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett

 - derült ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályának vezetőjétől.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?