2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Növény

Nem reménytelen a helyzet: van megoldás a rettegett gyom ellen

A fenyércirok a kukoricatermesztők egyik, vagy talán a legnagyobb ellensége. Nagyon gyorsan szaporodik, és a legnagyobb probléma vele, hogy a szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, így szinte kipusztíthatlan a táblákból. Van azonban néhány lehetőség, amivel vagy a terjedését akadályozhatjuk meg, vagy pedig akár az egész növényt kipusztíthatjuk.
 
 

A fenyércirok Amerikából került Magyarországra, a nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés hatására azonban országosan veszélyesen elterjedt - írja az agroforum.hu. Egy néhány évvel ezelőtt készült országos gyomfelvételezés szerint Magyarországon ez a kukoricatáblákban legnagyobb helyet foglaló gyomnövény. A fenyércirokkal az az egyik legnagyobb probléma, hogy a monokultúrás táblákon termelt szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, az elterjedésének pedig a többi gyom kipusztulása kimondottan kedvez.

Terjedése ellen magérlelésének akadályozásával védekezhetünk – mindenekelőtt pedig kapálással, ami a kukorica 6-7 leveles korában a leghatékonyabb. Megelőzésének legjobb módja a vetésváltás, emellett bizonyos vegyszerkombinációk még hatásosak.

A fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés is. Mivel a fenyércirok rokona a kukoricának, így azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik, és ezért nem pusztul el. Van ugyanakkor a fenyérciroknak természetes ellensége, mégpedig két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu