2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Népszerű szereket vonnak ki a forgalomból: ezeknek a termékeknek búcsút inthetnek a gazdák

Idén is megritkította a növényvédő szerek választékát az Európai Bizottság. A forgalomból kivonandó szerek némelyikét széles körben használták a hazai szántóföldi gazdálkodásban is.
 
 

A 2019-es évben 12 új növényvédelmi hatóanyag használatát engedélyezte az Európai Unió, ugyanakkor 45 forgalmazását rövid határidővel megszüntette - írja a www.baon.hu. Az utóbbiak közt szerepel a dikvát nevű vegyület, amely leginkább a kukorica-, repce-, és napraforgó-állomány betakarítás előtti kiszárításához használt növényvédő szerek alkotóeleme volt. Betiltása kellemetlenül érintheti a termesztőket, mert hatékony készítménynek bizonyult. Főleg az elgyomosodott földeken vették hasznát, általa az egész terület növényállománya jól leszárítható volt, valamint segítette a betakarítás ütemezését. A dikvátot tartalmazó készítmények engedélyét már idén május 4-től visszavonják.

Ezenkívül még több más, a hazai mezőgazdaságban használt növényvédő szer is kifut hamarosan a közhasználatból, nevezetesen a thirám hatóanyag betiltása miatt. A thirámot tartalmazó szerek jó gombaölők, többek között szőlőben, szamócában, almafélékben alkalmas a szürkerothadás, és varasodás, őszibarackban pedig a tafrina ellen. A thirám helyettesítése valószínűleg kevesebb zökkenővel megoldható, mint a dikváté, az előbb említett helyettesítésére ugyanis rendelkezésre állnak más használható szerek.

A növényvédő vegyi anyagok cseréje mögött az a szándék áll, hogy a környezetre, és az emberi egészségre kevésbé káros vegyületeket vonjanak használatba az eddigiek helyett. Emiatt azonban sok esetben nőhetnek a gazdálkodók költségei, ami főleg a gyümölcsösökben mutatkozik meg. 

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta a két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor tavaly, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról - a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában - saját hatáskörben döntött a Bizottság. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu