Népszerű szőlőfajták tűnhetnek el a balatoni borvidékről

Népszerű szőlőfajták tűnhetnek el a balatoni borvidékről

agrarszektor.hu
Durva hatással van a klímaváltozás a balatoni borvidékre, emiatt az utóbbi években egyes fajták már teljesen háttérbe szorultak a telepítéseknél. Ilyen a zöld veltelini is, amely annyira rosszul viseli az egyre szélsőségesebb körülményeke, hogy a legtöbben már nem is próbálkoznak vele. A borászatok igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz az ültetvényszerkezet kialakításától elkezdve egészen a szüret időpontjáig.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez - írja a sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál, a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul a borvidéken.

A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak. 

Leginkább Irsai Olivért és chardonnay-t telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben

 - mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette, a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre, hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket. 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták - a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling - telepítése sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13