Óriási fúziók: nagy cégekből még hatalmasabbak születnek

agrarszektor.hu
Óriási változások zajlanak a mezőgazdasági inputanyagok világpiacán, és az átrendeződés szinte valamennyi multinacionális nagyvállalatot érinti. A kínai ChemChina a svájci Syngentát, a német Bayer az amerikai Monsantot vásárolja fel, míg két másik nagy amerikai vegyipari vállalat, a Dow Chemicals és a DuPont egyenlő felek tranzakciójával olvad össze. Az események jelzik, hogy az inputanyaggyártásban erőteljes koncentráció zajlik az éles piaci verseny miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei év egyik legnagyobb inputanyag-piaci híre az volt, hogy a svájci Syngenta egyezségre jutott a kínai ChemChina nevű állami céggel arról, hogy a kínai vállalat 43 milliárd dollárért felvásárolhatja a svájci vetőmag- és növényvédőszer-gyártó céget. Amennyiben sikerül lezárni a tranzakciót, ez a legnagyobb olyan üzlet lenne, amelyben egy kínai cég külföldi vállalatot vásárol fel.

A két vegyipari vállalat ugyanakkor közös közleményben jelentette be, hogy a tranzakcióhoz több ország trösztellenes hatóságának engedélye is szükséges, valamint tisztázniuk kell még néhány további feltételt is. A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság, a Committee on Foreign Investment (CFIUS) már engedélyezte a felvásárlást, amely a Syngenta részvényeinek emelkedéséhez vezetett.

A Syngentát felvásárlási szándékkal hosszú ideig ostromolta a Monsanto is, mivel az amerikai vállalat szerint az egyesülés jelentősen megkönnyítette volna a mezőgazdasági termelők helyzetét. A többszöri visszautasítás miatt azonban a Monsanto végül maga adta be a derekát, és több hónapig tartó tárgyalások után a német gyógyszer- és vegyipari óriás Bayerrel egyezett meg arról, hogy a német cég
felvásárolhatja az amerikai vállalatot. A Bayer ajánlata összességében 66 milliárd dolláros vételárat takar. Amennyiben az üzlet ténylegesen összejön, ez lesz a valaha volt legnagyobb német felvásárlás, lekörözve a Daimler-Chrysler 1998-as, 40 milliárd dollár értékű egyesülését is.

A Monsanto-Bayer üzletnél valamivel korábban, 2015 decemberében a Dow Chemicals és a DuPont is bejelentette, hogy egyenlő felek tranzakciójával egyesül. A két cég értékét hasonló nagyságrendűre, 60-60 milliárd dollár körülire taksálják, így fúziójukkal 120 milliárd dollár értékű hatalmas vállalat jön létre.

Az idén még azonban mind globálisan, mind Magyarországon az eddigiek szerint működött a Dow Chemicals és a DuPont, így a bejelentett egyesülés egyelőre nem érinti a két vállalatcsoport külön-külön folytatott piaci tevékenységeit. A későbbre várható változások pedig attól függenek, mikorra zajlik le az anyavállalatok fúziója.

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!


A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?