2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Növény

Óriási pusztítást végzett a fagy Csongrád megyében: egész barackültetvények lettek oda

Csak kétszer volt fagy a kajszi- és az őszibarack-virágzás idején Csongrád megyében, de ez épp elég volt ahhoz, hogy egyes ültetvényekben 80-100 százalékos legyen a kár. A homokhátsági termelőknek már a harmadik évük kezdődik így.
 
 

Rengeteg fagykárbejelentés érkezik a csongrád megyei falugazdászokhoz - írja a delmagyar.hu. Zsombó és Forráskút térségében eddig 46-an jelentettek be fagykárt. A kár mértéke a fajtától is függ, de egyes ültetvényekben akár 90-100 százalékos is lehet. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Habár március 20-án, a kajszibarack virágzásának közepén még úgy tűnt, hogy kedvez az időjárás a gyümölcsnek. Azóta viszont egyszer –4 és –9, másodszor –6 és –9 fokos hideget mértek éjjel a megyében, ezt pedig a kajszi- és az őszibarack is megszenvedte. A leginkább érintett ültetvények Mórahalom térségében vannak, pedig a gazdák füstöléssel és fagyvédő öntözéssel is védekeztek a térségben. Csongrád megyében ez már a harmadik ilyen éve a termelőknek. 

Forrás: www.delmagyar.hu

Ezek a gyümölcsök azért járnak így gyakran, mert ha a fák mélynyugalmi állapotának végén jó az idő, rögtön megindul az élettevékenységük. A fagy a rügyeket is, a virágbimbókat is károsítja, és mivel idén sem volt kemény tél, így korán kezdődött a virágzás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu