2019. augusztus 19. hétfő Huba

Hírek - Növény

Óriási szükség lenne a mezőgazdaságban az esőre

Negatívan hat a száraz idő a repce, az árpa és az őszi búza kelésére, ezért szükség lenne nagyobb mennyiségű esőre. Az őszi betakarítási és vetési munkák ugyanakkor jó ütemben haladnak, köszönhetően a csapadékmentes időjárásnak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Már elvetették az őszi káposztarepcét a gazdák, az őszi árpa vetése 58 százalékos, az őszi búzáé pedig 25 százalékos szinten áll. Utóbbi vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, az idén azonban több mint 968 ezer hektáron terveznek vetni. Mindezek jó előjelek a jövő évi termésre nézve, ugyanakkor a száraz idő nagyon rosszul hat a kelésekre, amelyen csak egy nagyobb országos eső tudna javítani - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz a búza és a kukorica 2018-as fajtakísérleteinek eredményeiről, a piaci értékesítési kilátásokról és a minőségbiztosítási követelményekről. A gazdák első kézből tájékozódhatnak arról, mely fajtákat érdemes vetniük és milyen hozamokra számíthatnak a különböző adottságú területeken? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Ezzel szemben a betakarítási munkák jól haladnak, és a kukorica háromnegyedét már betakarították a mintegy 900 ezer hektárnyi területről. A termésátlagok folyamatosan emelkednek, jelenleg az országos átlag hektáronként 8,1-8,2 tonna. A GOSZ becslései szerint az idén 7,5 millió tonna lehet a termés mennyisége, a tavalyi 6,62 millió után.

A napraforgó betakarítása befejeződött, és a több mint 600 ezer hektárról mintegy 1,8 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be a gazdák, a termésátlag pedig a vártnak megfelelően 3 tonna felett alakult. Az elnök a növény világpiaci árát - amely jelenleg tonnánként 82-84 ezer forint - alacsonynak ítélte, a felvásárlási áraknál pedig a szakember szerint a káposztarepcével megegyező, 100 ezer forint feletti szint lenne az ideális. 

 

Petőházi Tamás

GOSZ elnök, kamarai osztályelnök

Gabonatermesztők Országos Szövetsége

1995-ben a DATE Mezőgazdaság Tudományi Karán lett okleveles agrármérnök, majd 1997-ben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán közgazdasági szakokleveles mérnök. 1997-től az Északi-Bróker Kft. gazdasági elemzője... Tovább »

 

 

A szóját a 60 ezer hektáros vetésterület mintegy feléről takarították már be, a hozam pedig 2,6 tonna körül alakul hektáronként. A burgonyát a terület 96 százalékáról szedték fel, a termésátlag hektáronként meghaladja a 23,77 tonnát. A cukorrépa betakarítása is folyik már, a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 21 százalékáról 203 ezer tonnát takarítottak be - tette hozzá Petőházi Tamás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu