2021. október 19. kedd Nándor

Hírek - Növény

Paradicsomtermelés: a lengyelek iszonyúan jönnek felfelé

Minden európai zöldségpiacon fontos szerepet játszik a paradicsom. A fogyasztói kosarakban általában ez képviseli a legnagyobb mennyiséget a zöldségek közül, de legalábbis a legnagyobb értéket - írja az ami-informiert.de.
 
 

A paradicsom mindig is előkelő helyen állt az európai fogyasztók életében, és mintha még növelné is előnyét a többi zöldségféléhez képest.  A termékért kiadott összeg egyre csak nő, és ennek hátterében az ami-informiert.de szerint az áll, hogy egyre inkább szegmentálódik a kínálata. A prémium termékek aránya ráadásul gyorsabban növekszik, mint a standard paradicsomé. Ez általában a koktélparadicsomok körének bővülését jelenti, ahol egységnyi tömegre magasabb árat kérhet el a termelő, illetve kereskedő. 

Mint arról az agrárszektor.hu már írt, a koktélparadicsomot eleve drágább előállítani, mivel több kézimunkát igényel a szedése, szortírozása. Ugyanakkor a kisebb térfogatban jellemzően több beltartalom (szárazanyag, íz) koncentrálódik, több szuperédes fajtát is találunk ebben a termékkörben. Az apró termések árát kisebb, exkluzívabb kiszereléssel jelentősen növelni lehet.

Az egyes európai államokban eltérő mértékben bővül a paradicsom kínálata, amit természetesen nemcsak a hazai termelés növekedése, hanem az import fokozódása is befolyásol. A zöldségfélék közül az egyik legnagyobb mennyiségben utaztatott termék a paradicsom, a legtöbb tagállam életében az első helyet foglalja el az export- vagy importlistán.

Az alábbi táblázatban feltűnhet, hogy Közép-Európában lendületesebben növekszik a termelése, mint Dél-Európában, ahol már az extrém hőség akadályozza a további fejlődést. A legnagyobb mértékben a lengyelek, a németek és az osztrákok  kibocsátása nőtt. A lengyelek éves szinten 5,6 százalékkal tudják növelni a paradicsom előállítását, amiben az alacsonyabb bázis is közrejátszik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu