2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Növény

Rengeteg a kukorica az idén - Zuhannak az árak

Az elmúlt napokban az időjárás kedvezett a betakarítási, talaj- és vetési munkáknak, a gazdák teljes gőzerővel, éjjel-nappal dolgoztak a földeken. A magyar kukorica és a napraforgó termesztés a hazai mezőgazdaság kibocsájtásának több mint 20 százalékát adja, az idei jó terméshozamokkal párosuló alacsony terményárak egyértelműen az állattenyésztésnek kedveznek. A 15 ezer hektárt borító belvíz többszöröse az átázott területek nagysága, sok helyen a talajszerkezet tönkretételét kockáztatják a gazdák a termények gépi betakarításával.
 
 

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

„Sose legyen rosszabb!” – jellemezte Czerván György az idei évet a növénytermesztés szempontjából. Kedvező terméseredményekről, illetve terméskilátásokról számolt be az őszi betakarítási, vetési és talaj-előkészítési munkák aktuális állásáról tartott sajtótájékoztatón az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a végleges termésátlag hektáronként 26,5 mázsa, ehhez hasonló hozamot utoljára 2008-ban produkált itthon az olajnövény. Az 1,6 millió tonna betakarított termésmennyiség mintegy 25 százalékkal haladja meg az elmúlt öt év átlagtermését.

A kukorica 1,2 millió hektáros vetésterületéről az állomány közel 60 százaléka került eddig a magtárakba. A termésátlag – eddig – szintén kimagasló: 75,6 mázsa/ha. A várakozások szerint akár a 9 millió tonnát elérő termésmennyiség is betakarítható lesz. Az árak ugyanakkor alacsonyak: a vevők a tengeriért most tonnánként 30-32 ezer forintot fizetnek, szemben az elmúlt időszak 50-60 ezer forintos is elérő áraival.

Cukorrépát idén 15 ezer hektárról, jó terméseredménnyel (62 tonna/ha) takarítanak be, viszont a sok esőnek köszönhetően sajnos nagyon alacsony, 15 százalék alatti cukorfokkal. Az őszi káposztarepce vetési munkái – összesen 211 ezer hektáron – a napokban fejeződnek be, a növényállományok állapota kiváló. Az őszi búza tervezett 1,1 millió hektáros vetésterületének mintegy 2/3-ával végeztek idáig a gazdák.

A terményárakkal kapcsolatban nagy általánosságban elmondható, hogy bár az év közepétől folyamatosan csökkentek, az utóbbi hetekben stabilizálódni látszódnak, sőt az árfolyamok kis mértékben felfelé mozdultak, így várhatóan nem lesz szükség intervenciós beavatkozásra. Összességében a hozamok emelkedése ugyan kompenzálhatja az árcsökkenés okozta bevétel kieséseket, ám idén többlet szárítási és tisztítási költségekkel kell számolniuk a gazdáknak. Tároló kapacitással kapcsolatos problémákra várhatóan nem kell számítanunk.

Örömteli, hogy a tavaly 144 ezer hektárra benyújtott kárbejelentéssel szemben idén mindössze 43 ezer hektárra érkezett bejelentés, javarészt belvízkárral kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu