Sokan hibáznak a szőlő szüretelésekor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a szőlő szüretelésekor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Hamarosan elkezdődik a minőségi borszőlő fajták szüretelése valamennyi magyar borvidéken. A szőlőtermelők számára fontos és nagyon várt esemény ez, hiszen ilyenkor érik be az egész éves fáradtságos munkájuk "gyümölcse". Azonban a szüret megkezdéséig a szőlőt feldolgozó gazdáknak, fel kell készülniük a szőlő feldolgozására, mert a sikeres borászkodásnak az alapfeltétele a jó minőségű, optimálisan beérett szőlő mellett a tisztaság megteremtése és annak fenntartása. Íme, néhány jó tanács, melyek azok az előkészületek, amelyeket feltétlenül meg kell tennie annak, aki jó bort akar készíteni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előkészületek alá tartozik a szőlő fogadására, és tárolására alkalmas pincék, tároló helyiségek, tárolóedények, feldolgozógépek, eszközök, és a borászati kezelőanyagok beszerzése. A tisztaság kiterjed mindazon helyiségekre, eszközökre, amelyekkel a bor készítésétől az elfogyasztásáig, hosszabb rövidebb ideig kapcsolatba kerül. Így megelőzhetők többségében a borbetegségek és a borhibák. Azonban a higiénés környezetet mindvégig fenn kell tartani - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A felkészülést a szőlőt fogadó helyiségek nagytakarításával kell kezdeni. A helyiségekből az összes oda nem való, vagy időközben "odakerült" anyagot el kell távolítani, ide értve az idegen szagokat árasztó gyümölcsöket, zöldségeket, estlegesen festékeket, hígítókat és egyéb vegyszereket, melyeket egyébként sem ajánlatos a borral egy légtérben tartani. A feldolgozásra szolgáló helyiségek falait meszeléssel, a padozatot is felmosással kell fertőtleníteni, aztán pedig már csak ennek az állapotnak a fenntartására kell törekedni. Amennyiben földpadozatos a helyiség talaja, akkor azt 5-10 évente ajánlatos 4-5 cm mélyen kicserélni és helyette friss homokkal, kőzúzalékkal felújítani. Gondoskodni kell a helyiség légterének a fertőtlenítéséről is, melyet a legegyszerűbben, 100 légköbméterenként 5 dkg-nyi kénszelet elégetésével lehet elérni. A kénszeletet elégetésére csak nem éghető edényt szabad használni. Meggyújtás előtt a szellőzőket és a nyílászárókat egy napra be kell zárni, hogy a fertőtlenítés hatásos legyen, majd egy nap elteltével alapos szellőztetést kell végezni. Ha pince falán nemes penész (Cladosporium cellare) tenyészik, a pincelégtér kénes fertőtlenítése mellőzendő.

A szőlőfeldolgozó gépeket (bogyózó, zúzó, sajtó-prés) fa szerkezeteit hideg tiszta vízzel, műanyag gyökérkefével kell megtisztítani, itt vegyszereket nem szabad használni. A fém felületeket - ha rozsdásak - drótkefével kell megtisztítani, majd rozsdamentesítő felületkezelővel átvonni, és saválló festékkel lekenni, biztosítva a használatba vételig a teljes száradási időt. Végül ellenőrizni kell a gépek működését, és szükség szerint megolajozni a zúzógép hengereinek tengelyét, illetve a sajtó (prés) csavarorsóját.

A szőlő tárolására, szállítására érdemes műanyag edényeket használni, melyek könnyen tisztíthatok, a faedényekkel ellenben, melyek száraz helyiségben szétszáradnak, nedves, párás körülmények között pedig penészednek, ami tovább nehezítheti használatukat. A szőlőlé, must és majd a bor mozgatására jellemzően gumi vagy műanyag csöveket használnak, főleg a kis gazdaságokban. Ha valaki új csöveket akar használni, úgy az első használatbavétel előtt töltse fel azokat körülbelül 60 Celsius-fok körüli, 1-2%-os trisós oldattal. Az oldat két nap után leereszthető a csővezetékből, amit aztán vízzel kell átöblíteni, végül pedig egészséges borral feltölteni. 7-10 nap múlva ezt ismét le kell ereszteni, és többszöri folyóvizes átöblítés után használatba lehet venni. Fontos, hogy a használatbavétel előtt és után mindig mossuk át a csöveket tiszta folyó vízzel. Fontos, hogy a csöveket minden esetben lógatva kell elhelyezni, hogy a víz maradéktalanul távozhasson belőlük.

A bor tárolására még mindig nagyon sok helyen fa hordókat használnak, ebben az esetben meg kell győződni a használt hordók tölthethetőségéről. Az akonadugót, (hordó betöltő nyílása) kiemelve tenyérrel rá kell csapni a hordó szájnyílására, majd beleszagolni. Amennyiben a hordó levegője egészséges, kénes borillatú, úgy töltésre alkalmas a hordó. Ha valaki bizonytalan tölthetőség megítélésében, az lógasson be egy égő gyertyát a hordóba. Ha elalszik, a hordó penészes. De ha a hordó belseje tiszta, és csak borkőkristályok láthatóak, akkor abban az esetben is tölthető a hordó. A használatbavétel előtt minden esetben többszöri hideg vizes öblítés szükséges. Azonban figyelembe kell venni, hogy a több hónapja üresen álló egészséges hordók dongái kiszáradnak és nem víztartóak. Ilyen esetben több napig hideg vízzel teljesen megtöltve duzzasztani kell őket mindaddig, amig már nem szivárog a dongákon a víz.

Végül a borászati kezelőanyagokat is érdemes a szüretig beszerezni, melyek közül a legfontosabbak a porított fajélesztő, az élesztőtápsók, a kristályos borkén, a kénlapok és a különböző derítőszerek (csersav, zselatin, bentonit). Érdemes minél jobban felkészülni a tennivalókra a szüret előtt, mert később erre már nem lesz lehetőség, ugyanis a szőlő feldolgozását a betakarítás után a lehető legrövidebb idő alatt kell végrehajtani, mert élő anyag lévén számos nemkívánatos mikróbiológiai tényező leselkedik a gyümölcsökre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03