2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Növény

Szőlőtelepítés: jönnek a fontos határidők

2019-ben 656 hektáron telepíthetünk új borszőlőt, amihez egyrészt engedélyt kell kérnünk, másrészt támogatást is igényelhetünk. A szőlőültetvény szerkezetátalakítására is kérhető dotáció, miután a jóváhagyott egyéni tervet megvalósítottuk.
 
 

A borszőlő telepítésére és kivágására vonatkozó szabályokról szóló 9/2017. (III. 6.) FM rendelet 4. § (2) bekezdése alapján az új telepítések számára engedélyezhető terület nagysága idén 656 hektár.

Az új telepítési engedély iránti kérelmet minden év április 1. és április 30. között lehet benyújtani az illetékes hegybíróhoz.

– figyelmeztet az Agrion Vállalkozásfejlesztő Iroda hírlevele. A telepítési engedély iránti kérelemhez mellékelni kell a talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalnak a talajvédelmi terv jóváhagyásáról szóló jogerős határozatának másolatát is, kivéve, ha ugyanazon a földrészleten azonos nagyságú borszőlővel valósul meg a telepítés vagy a fajtaváltás.

Sárga muskotály (Forrás: dubicz.hu)

A Vidékfejlesztési Program felhívása alapján támogatható is az új borszőlőültetvény telepítése. A legkisebb támogatható ültetvény- és táblaméret 0,25 hektár. A támogatás a támrendszerre is kiterjed. A vissza nem térítendő támogatás maximális összege egyéni projekt esetén 75 millió Ft, kollektív projekt esetén 150 millió Ft. A támogatás mértéke: 40-70%. A következő bírálati szakaszhatár: 2019. június 14.

A Magyar Államkincstár 9/2019 (II. 26.) számú közleménye alapján 2018/2019-es borpiaci évben 2019. április 1. és június 17. között nyújtható be kifizetési kérelem a borszőlőültetvények megvalósított szerkezetátalakításának támogatására. A támogatás kifizetése a jóváhagyott egyéni tervnek megfelelő szerkezetátalakításra kérhető, legkésőbb a végrehajtást követő borpiaci évben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu