2021. február 24. szerda Mátyás

Hírek - Növény

Támadnak az ukránok: rekord mennyiségű gabonát exportáltak

Rekord mennyiségű, 43,8 millió tonna gabonát exportált Ukrajna 2016 júliusa és 2017 júniusa között, ami az eddigi legnagyobb mennyiség az ország 1991-es függetlenné válása óta. Keleti szomszédunk a feldolgozott termékek kivitelét is felpörgette.
 
 

Ukrajna a tavaly termett közel 66 millió tonna gabonájának kétharmadát, 43,8 millió tonna mennyiséget exportált az elmúlt egy évben - áll a kijevi agrártárca miniszterhelyettese, Makszim Martinyuk közleményében. Lisztből szintén rekordmennyiséget - 369,4 ezer tonnát - tett ki az ukrán kivitel az említett időszakban.

 

Mindez azt mutatja, hogy az ukrán agrárexportőrök fokozatosan áttérnek a feldolgozott termékek kivitelére az alapanyagok helyett.

Ez több valutabevételt eredményez az országnak, továbbá csökkenti a gabonafajták világpiaci árának ingadozásaival járó kockázatokat - emelte ki Makszim Martinyuk.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 2015-2016 hasonló időszakában Ukrajna 39,4 millió tonna gabonát exportált, ami akkor szintén rekordnak számított a megelőző évekhez képest. Az ukrán állami statisztikai hivatal adatai alapján 2016-ban Ukrajna 65,95 millió tonna gabonát aratott le, ami 9,7 százalékkal haladta meg a 2015. évi mennyiséget.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu