2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Növény

Történelmi lassúság: az USA még mindig nem fejezte be a kukoricavetést

A terület négyötödén csak most kel a kukorica, és 7 millió hektáron még mindig nem fejezték be a kukorica vetését az Egyesült Államokban. A tavaszi ítéletidő miatt történelmi rekordot állítottak fel a vetési munkálatok csúszásában.
 
 

2019-ben megdőlt a lassúsági rekord az Egyesült Államokban kukoricavetésből: múlt héten még mindig csak a termőterület 92 százalékán volt földben a mag - jelentette az USDA. A farmerek egy hét alatt 83 százalékról tudták 92 százalékra emelni a készültségi arányt. Egy ideig úgy tűnt, hogy semmi baj, csak annyit késnek a vetéssel, mint amennyit 2018-ban, ám június 16-ra nyilvánvalóvá vált: az ötéves átlagtól és a tavalyi gyenge szezonkezdéstől is nagyon messze vannak. Tavaly júnus 9-én már 100 százalékon álltak - és arra sem voltak büszkék.

A kukoricatermesztés szempontjából legfontosabb 18 államból 7 mostanra sem tudta elérni a 90 százalékos készültséget: Illinois (88%), Indiana (84%), Michigan (84%), Missouri (89%), Ohio (68%), Dél-Dakota (78%) és Wisconsin (87%). Az elvetett területek 79 százalékán még csak most kelt ki a kukorica. A múlt héten ez az arány mindössze 62 százalék volt. 2018-ban ilyenkor már szinte minden táblán sorolt a növény.

Kukoricavetésben új történelmi rekordot állítottunk fel - negatív értelemben”

- mondja a Farm Futures vezető gabonapiaci elemzője,  Bryce Knorr. "Normál esetben az USDA ilyenkor adja ki az utolsó jelentését a kukoricavetés előrehaladásáról, de tekintettel a minden korábbinál nagyobb csúszásra, a jövő héten újra vissza kell térnie a készültség mérésére".

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Knorr termelői visszajelzések alapján azt állítja, hogy mintegy 7 millió hektáron még mindig nem végeztek a vetéssel Amerikában. Ez azt jelenti, hogy ezekben a  táblákban már annyira lerövidül a kukorica fejlődésére rendelkezésre álló tenyészidő, hogy rendes szemtermést már nem is remélhetnek tőle, csak silózásra lesz jó. Kivéve, ha egy kedvező időjárási fordulat miatt váratlanul hosszúra nyúlik az idei szezon - jegyzi meg az elemző.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu