2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Növény

Továbbra is jó a külkereskedelmi mérleg

Az utolsó nyári hónapban is jól alakult a magyar külkereskedelmi forgalom, mely az európai gazdasággal párhuzamosan mindkét irányban lassul ugyan, de a kivitel üteme továbbra is meghaladja az importét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az import stagnálása elsősorban az alapvető belső kereslet pangásának tudható be, miközben sem a fogyasztás, sem a beruházás nem képes élénkülni. A külkereskedelmi többlet ezzel szemben gyarapszik, bár elmarad a tavalyi rekordszinttől. Az idei nyolcadik hónapban a kivitel üteme minden szempont szerint felülmúlta a behozatalét − derül ki a KSH, az előzeteshez hasonló részletes adataiból. A hónapban az export forintértéke 5,6, az importé pedig 3,7 százalékkal bővült a tavalyi bázishoz képest, míg a kivitel volumene 1,7 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,3 százalékkal csökkent. Augusztusban a kivitel 1854 milliárd forintot (6,61 milliárd euró), a behozatal 1692 milliárdot (6,02 milliárd euró) tett ki. Az erős augusztus ellenére az idei első nyolc hónapban a kivitel volumene csupán 3,1 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 1,6 százalékkal lett nagyobb.

Idén az első nyolc hónapban az élelmiszerek exportvolumene 8,6 százalékkal nőtt, míg az importé 5,2 százalékkal csökkent. A gabona exportja − a tavalyi kedvező termésnek köszönhetően − több mint negyedével haladta meg az egy évvel ezelőttit, a legnagyobb növekmény a holland és román kukoricakiszállításoknál volt.

Idén szeptemberben már egymás után negyedszer szelídültek az ipari termelői árak év/év alapon. Bár az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek, egy év alatt csupán 2,5 százalék volt a növekedés. Amíg a belföldi értékesítésben egy hónap alatt az árak 0,3 százalékkal mentek feljebb augusztushoz képest, addig egy év alatt 4,2 százalék volt az emelkedés. Az ipar forintban mért exportárai szeptemberében az előző havihoz képest 1,1 százalékkal mentek feljebb, a 2011-esnél már csupán 1,3 százalékkal voltak magasabbak.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu