2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Túl nagy meleg és túl kevés eső: így hat a terméskilátásokra az idei tavasz

Nem indul jól az idei szezon a földeken és a gyümölcsösökben. Az őszi vetést a hónapok óta tartó szárazság veszélyezteti, míg a korán érkezett tavasz az egyébként is magas kockázattal dolgozó gyümölcstermesztőknek jelenthet problémát – derül ki a Magyar Nemzet írásából. A zárt termesztőberendezésekben azonban korán beértek a zöldségnövények, aminek örülnek az ágazati szereplők.
 
 

Akár tíz százalékkal is csökkenhet az őszi gabonafélék termésmennyisége, ha a következő időszakban nem fordul csapadékosabbra az időjárás.

Aszály sújtja az őszi vetést szerte az országban, a hónapok óta tartó száraz­ság miatt akár tíz százalékkal is csökkenhet a gabonatermés, ha nem fordul csapadékosra az időjárás

 – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke kiemelte: a gazdák abban bíznak, hogy a böjti szeleket követően, a következő hetekben megérkezik a tavaszi csapadék. Ugyanakkor  az őszi káposztarepce sok helyen - jellemzően a Dél-Alföldön - nem kelt ki, van, ahol a vetés kilencven százaléka érintett. A tavaszi talajmunkákat is hátráltatja a száraz talaj, a fejtrágya hasznosulásához is elkélne az eső..A kormányzati tervek szerint a ciklus végére 200 ezer hektárra növelnék az öntözhető területek nagyságát. Vancsura József szerint a termőterület nagyjából tíz százalékáig, 500 ezer hektárig kellene megteremteni ezt a lehetőséget.

Az időjárás miatt átalakul a vetésszerkezet

Polgár Gábor, a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, nem okozott jelentős problémát a tavaszi zabnál és árpánál kialakult kismértékű vetőmaghiány. Árpából a gazdák jellemzően őszi árpát termesztenek, de az utóbbi években egyre nő az őszi vetésű tavaszi árpa jelentősége. Emlékeztetett: a korábbi években jellemzően 50-55 ezer hektár körül alakult a tavaszi árpa termőterülete, ám tavaly mintegy felére esett vissza, rá­adásul a kisebb területen alacsonyabb volt a hektáronkénti átlagtermés is. A fémzárolt tavasziárpa-vetőmag 12 ezer hektárra volt elegendő. Nemcsak nálunk, de Nyugat-Európában is rossz évük volt tavaly a vetőmagtermelőknek, elsősorban az aszály miatt.

A tavaszi vetésű tavaszi árpa termesztésére folyamatosan csökken az igény, mivel a vetéskor az időjárási körülmények meglehetősen sok kockázatot hordoznak. Az elmúlt években a belvíz okozott gondot a vetési időszakban

 – részletezte Polgár Gábor.

Az elmúlt 20 évben drasztikusan csökkent a tavaszi árpa vetésterülete (Grafikon: agrárszektor.hu)

Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke arról tájékoztatta a lapot,hogy

a tavalyi évhez képest közel két héttel hamarabb érkezett a tavasz, így nagyobb a kockázata a gyümölcsösökben a fagykároknak.

A szakember elmondta, a virágzás során és az azt megelőző, pirosbimbós állapotban vannak leginkább kitéve ennek a növények. Ezért, ha a következő hetekben nem fordul hűvösebbre az időjárás, s ezzel nem lassul a gyümölcsösök fejlődése, az áprilisban nem ritka fagyok elsősorban a barackfélékben óriási pusztítást okozhatnak. A csapadékszegény, emiatt derűsebb, a szokásosnál kevésbé ködös téli időjárás az üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségekre ugyanakkor kedvező volt – számolt be Ledó Ferenc. Ennek köszönhetően az üvegházakban, fóliákban már szedik a paprikát, a paradicsom szedése pedig a napokban kezdődik.
Így a szokásosnál hamarabb, április közepétől, végétől találkozhatunk már a hazai paprikával és paradicsommal a boltokban. Jelenleg 25-30 százalék a piaci aránya a hazai tölteni való és hegyes erős paprikának, míg az import ára valamivel magasabb a szokásosnál.

A paprika korábban szedhető (Forrás: videk-kaland.hu)

Ledó Ferenc kiemelte: a kertészeti ágazatokban is rendkívül fontos az öntözhetőség megteremtése, mivel részben a szélsőséges időjárás miatt a termésmennyiségben akár 30-40 százalékos eltérések is lehetnek egyik évről a másikra. Ennek tíz százalékra csökkentése lenne az elfogadható. Az ágazatban problémát okoz a munkaerőhiány is több területen, emellett a beruházási költségek megugrása is kedvezőtlen. Ugyanakkor a tervezett beruházások közel fele már lezárult, így idén már ezekkel a fejlesztésekkel tudnak termelni a gazdálkodók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu