Túl nagy meleg és túl kevés eső: így hat a terméskilátásokra az idei tavasz

agrarszektor.hu
Nem indul jól az idei szezon a földeken és a gyümölcsösökben. Az őszi vetést a hónapok óta tartó szárazság veszélyezteti, míg a korán érkezett tavasz az egyébként is magas kockázattal dolgozó gyümölcstermesztőknek jelenthet problémát - derül ki a Magyar Nemzet írásából. A zárt termesztőberendezésekben azonban korán beértek a zöldségnövények, aminek örülnek az ágazati szereplők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Akár tíz százalékkal is csökkenhet az őszi gabonafélék termésmennyisége, ha a következő időszakban nem fordul csapadékosabbra az időjárás.

Aszály sújtja az őszi vetést szerte az országban, a hónapok óta tartó száraz­ság miatt akár tíz százalékkal is csökkenhet a gabonatermés, ha nem fordul csapadékosra az időjárás

 - mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke kiemelte: a gazdák abban bíznak, hogy a böjti szeleket követően, a következő hetekben megérkezik a tavaszi csapadék. Ugyanakkor  az őszi káposztarepce sok helyen - jellemzően a Dél-Alföldön - nem kelt ki, van, ahol a vetés kilencven százaléka érintett. A tavaszi talajmunkákat is hátráltatja a száraz talaj, a fejtrágya hasznosulásához is elkélne az eső..A kormányzati tervek szerint a ciklus végére 200 ezer hektárra növelnék az öntözhető területek nagyságát. Vancsura József szerint a termőterület nagyjából tíz százalékáig, 500 ezer hektárig kellene megteremteni ezt a lehetőséget.

Az időjárás miatt átalakul a vetésszerkezet

Polgár Gábor, a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, nem okozott jelentős problémát a tavaszi zabnál és árpánál kialakult kismértékű vetőmaghiány. Árpából a gazdák jellemzően őszi árpát termesztenek, de az utóbbi években egyre nő az őszi vetésű tavaszi árpa jelentősége. Emlékeztetett: a korábbi években jellemzően 50-55 ezer hektár körül alakult a tavaszi árpa termőterülete, ám tavaly mintegy felére esett vissza, rá­adásul a kisebb területen alacsonyabb volt a hektáronkénti átlagtermés is. A fémzárolt tavasziárpa-vetőmag 12 ezer hektárra volt elegendő. Nemcsak nálunk, de Nyugat-Európában is rossz évük volt tavaly a vetőmagtermelőknek, elsősorban az aszály miatt.

A tavaszi vetésű tavaszi árpa termesztésére folyamatosan csökken az igény, mivel a vetéskor az időjárási körülmények meglehetősen sok kockázatot hordoznak. Az elmúlt években a belvíz okozott gondot a vetési időszakban

 - részletezte Polgár Gábor.

Az elmúlt 20 évben drasztikusan csökkent a tavaszi árpa vetésterülete (Grafikon: agrárszektor.hu)

Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke arról tájékoztatta a lapot,hogy

a tavalyi évhez képest közel két héttel hamarabb érkezett a tavasz, így nagyobb a kockázata a gyümölcsösökben a fagykároknak.

A szakember elmondta, a virágzás során és az azt megelőző, pirosbimbós állapotban vannak leginkább kitéve ennek a növények. Ezért, ha a következő hetekben nem fordul hűvösebbre az időjárás, s ezzel nem lassul a gyümölcsösök fejlődése, az áprilisban nem ritka fagyok elsősorban a barackfélékben óriási pusztítást okozhatnak. A csapadékszegény, emiatt derűsebb, a szokásosnál kevésbé ködös téli időjárás az üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségekre ugyanakkor kedvező volt - számolt be Ledó Ferenc. Ennek köszönhetően az üvegházakban, fóliákban már szedik a paprikát, a paradicsom szedése pedig a napokban kezdődik. Így a szokásosnál hamarabb, április közepétől, végétől találkozhatunk már a hazai paprikával és paradicsommal a boltokban. Jelenleg 25-30 százalék a piaci aránya a hazai tölteni való és hegyes erős paprikának, míg az import ára valamivel magasabb a szokásosnál.

Ledó Ferenc kiemelte: a kertészeti ágazatokban is rendkívül fontos az öntözhetőség megteremtése, mivel részben a szélsőséges időjárás miatt a termésmennyiségben akár 30-40 százalékos eltérések is lehetnek egyik évről a másikra. Ennek tíz százalékra csökkentése lenne az elfogadható. Az ágazatban problémát okoz a munkaerőhiány is több területen, emellett a beruházási költségek megugrása is kedvezőtlen. Ugyanakkor a tervezett beruházások közel fele már lezárult, így idén már ezekkel a fejlesztésekkel tudnak termelni a gazdálkodók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31