2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Új hírek búzafronton: így formálja a piacot az időjárás

Noha a hónap elején esett az eső Ukrajnában és Oroszországban, valamint Európa egyes részein, az elemzők továbbra is óvatosak ezen esők pozitív hatásaival szemben a búzát tekintve. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy jelentős késői fagykárok figyelhetők meg az amerikai búzában, és az USA ismét új exportvámokkal fenyegeti Kínát. Ukrajna a közelmúltban csökkentette várakozásait az új gabona mennyiségével kapcsolatban, de Oroszország még mindig nagyon komoly termésmennyiséget vár.
 
 

Az Európában és a Fekete-tengeren – május elején – kialakult esőzés jelentős nyomást gyakorolt a búzaárakra a világpiacon - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Látni lehet, hogy mennyit segített a csapadék. A legtöbb elemző szerint Ukrajnában és Oroszország déli részén borzasztó nagy szükség volt az esőre.

Összefoglalva: az eső kissé csökkenti a Fekete-tenger száraz területeit. Az esőzések hiánya által érintett régiók azonban továbbra is elég nagyok ahhoz, hogy aggodalomra adjanak okot

– mondta Tobin Gorey, az Ausztrál Nemzetközösségi Bank képviselője.

A múlt héten az ukrán mezőgazdasági minisztérium az előző becsléshez képest 2,2 millió tonnával 24,5 millió tonnára csökkentette az új búza várható betakarított mennyiségét. Ez 4,6 millió tonna csökkenés lenne az előző évhez képest. Az oroszországi déli régiók időjárása a közelmúltban is nagyon száraz volt, jelentette az SovEcon orosz elemző cég. Egyes helyeken – például a rosztovi régióban – az eső túl későn esett, így a búzát a hosszú távú aszály károsította.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Nagyon nagy orosz termés, fagykár az Egyesült Államokban

A közép-oroszországi szárazság ellenére az Orosz Gabonaszövetség (RGU) nagyon nagy, közel 80 millió tonnás búza-termést vár. Az RGU becslése szerint Oroszországban az új gabona betakarítás 115-130 millió tonna lesz. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) azonban a múlt hét végén csökkentette a 2020/21-es szezon globális búza-betakarítási előrejelzését. Az itt bemutatott okok az Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió időjárásával kapcsolatos lefelé történő korrekciói voltak.

Az Egyesült Államokban a megfigyelések szerint a közelmúltban romlott a búzaállomány, amely nyilvánvalóan az április közepétől bekövetkezett fagykárok következménye. Bizonyos kulcsfontosságú régiókban, például Coloradóban és Kansasben is nagy szárazság van. Az időjárás-előrejelzések szerint az USA-ban továbbra is aszály várható.

A csökkenő fekete-tengeri export és a világpiacon folyamatosan növekvő búzakereslet miatt az európai búzakiviteli lehetőségek továbbra is kiválóak. Az uniós tagállamok május 3-ig összesen 30,3 millió tonna búzát adtak el harmadik országoknak. Ez 11,5 millió tonnával, azaz 62 százalékkal több, mint az előző évben. A legnagyobb exportőrök: Franciaország 9,8 millió tonna, Románia 4,8 millió tonna, Németország 3,8 millió tonna, Lengyelország pedig 2,8 millió tonna. Az európai búza fő célpontjai Algéria, Szaúd-Arábia, Marokkó, Egyiptom és Kína. Az exportárak a múlt héten ugyan estek a fekete-tengeri esőzések miatt – különösen Európában – de a közeljövőben ismét áremelkedés várható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu