2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Növény

Újabb fogás: GMO-szennyezett vetőmagra bukkantak

GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételénél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vetőmagot hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik, a vetőmagtétel fémzároltatójával szemben pedig haladéktalanul eljárást kezdeményezett.
 
 

Harmincnégy tonna, GMO-szennyezett vetőmagtételre bukkant a Nébih - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételét hamarosan megsemmisítik, a fémzároltatóval szemben pedig eljárást kezdeményeznek.

Az ország GMO-mentességét alaptörvény rögzíti, ezért a Nébih és a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői bármikor vehetnek mintát a GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz. Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra.
  
Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukoricatételt jelölt ki GMO-ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzéskor.

A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítást. A laboratóriumi eredmények alapján a Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel fémzároltatójával, a Bázismag Kft. Martonvásárral szemben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu