2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Növény

Vadonatúj almafajtákat tesztelnek

15 új, hazai ültetvényekből származó rezisztens almafajtát mutatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ha a fajtakísérletek pozitív eredménnyel zárulnak, az új fajták bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.
 
 

A hazai almatermesztésben jelentős szerep jut az ellenálló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, amely a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata világszerte is – állapítja meg a Nébih közleménye. Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszerhasználatot tesznek lehetővé, ökológiai- és bio termesztésre különösen alkalmasak, ezáltal – a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé.

A NÉBIH ezúttal 15 új rezisztens almafajtát mutatott be, amelyek a hivatal fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származtak. A rezisztens almafajták felhasználása változatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőle, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

Az érzékszervi bírálatok összesítései alapján a Fujion, az Isaaq, a Luna, a Smeralda, az Orion, a Red Topaz és a fajtanévvel egyelőre még nem rendelkező MR-17 fajtajelölt szerepelt a legjobban – derül ki a NÉBIH közleményéből. A fajtajelöltekre további vizsgálatok várnak, amelyek várhatóan jövőre zárulnak le. Pozitív végeredmény esetén bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetők lesznek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu