Változott a szabályozás: ezekért mostantól keményen bírságol az erdészeti hatóság

Változott a szabályozás: ezekért mostantól keményen bírságol az erdészeti hatóság

agrarszektor.hu
Az erdőtörvény a benne foglalt jelentős számú erdővédelmi rendelkezések megszegése esetére - az általános jogalkotási gyakorlatnak megfelelően - jogkövetkezményeket tartalmaz. Ez a szabályozás a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvényben foglalt új általános szabályozással is összhangban 2020-2021 években két lépcsőben gyakorlatilag teljes egészében megújult. 2021. május 18-án pedig megjelent az egyes bírságtételeket meghatározó végrehajtási rendelet is, így annak 2021. június 3-i hatályba lépésével teljessé is vált a szabályozás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) új XII. fejezete megfelelően csoportosítva, jól átláthatóan összefoglalja a törvény erdővédelmi rendelkezéseinek megszegéséhez kapcsolódó jogkövetkezményeket  -írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Eszerint az erdészeti hatóságnak a továbbiakban a következő szankciós eszközök állnak a rendelkezésére a törvényben foglalt előírások érvényre juttatására, illetve a jogszerűtlenségek szankcionálására:

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Tevékenységektől való eltiltás:

  • erdőben folyó jogszerűtlen, illetve az erdőre és annak életközösségére káros tevékenységtől való eltiltás (Evt. 111/B. §),
  • a jogszerűtlenül eljáró erdészeti szakirányító személy vagy vállalkozás erdészeti szakirányítói névjegyzékből történő törlése, kiemelt besorolásának törlése, illetve újrabejegyzési tilalmának elrendelése (részletes szabályozás: az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 20. és 21. §-ában).

2. Erdővédelmi bírság kiszabása az alábbi esetkörökben (Részletes szabályozás az Evt. 108-111/A. §-ában található. Az Evt 107.§ -át - amely az erdőgazdálkodási bírságra vonatkozott - hatályon kívül helyezték. Az ott előírt, esetenként módosított tételek az új szabályozás szerint erdővédelmi bírságként kerültek meghatározásra.):

  • az erdő biológiai sokféleségére, természetességére vagy természetszerűségére, termőképességére, felújuló képességére, életképességére vonatkozó előírások megszegése vagy az erdő rendeltetései betöltésének veszélyeztetése, akadályozása,
  • az erdőben a fakitermelésre, illetve az erdei haszonvételek gyakorlására vonatkozó jogszabály, hatósági döntésben előírt kötelezettség megszegése,
  • az erdő felújítására vonatkozó határidők megszegése, vagy az erre tekintettel előírt erdőfelújítási biztosíték nyújtási kötelezettség elmulasztása,
  • az előírt engedélyeztetési, bejelentési vagy tulajdonosi hozzájárulás beszerzési kötelezettség elmulasztása, valamint a tevékenység engedélyben vagy bejelentésben foglaltaktól eltérő végrehajtása,
  • az erdő igénybevételére vonatkozó szabályok megszegése,
  • a vadászható vadfajok által az erdő felújításának, illetve felújulásának veszélybe kerülése, vagy az erdő faegyedeinek dörzsölés vagy hántás miatti súlyos károsodása,
  • jogszabályban vagy az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában megállapított, faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységgel kapcsolatos előírás, illetve az erdészeti hatóság zárlati intézkedést elrendelő döntésének megszegése.

(Az Evt 107.§ -át - amely az erdőgazdálkodási bírságra vonatkozott - hatályon kívül helyezték. Az ott előírt, esetenként módosított tételek az új szabályozás szerint erdővédelmi bírságként kerültek meghatározásra.)


3. Egyéb intézkedések

  • erdőfelújításibiztosíték-nyújtási kötelezettség előírása az állam 100%-os tulajdonában nem álló erdőben az erdőfelújítás megkezdésére vagy pótlására érvényes határidő elmulasztása esetén (Evt, 72. § (1a) bekezdése),
  • erdőgazdálkodási tevékenység végrehajtásának elrendelése a mulasztó terhére (Evt. 106. §),
  • faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos eljárásokhoz kapcsolódó intézkedések (Evt. 90/K. § (1) és 90/F. § (5) bekezdése).

A felsorolt bírságolási esetkörökhöz kapcsolódóan a most megjelent, az erdővédelmi bírság mértékéről és kiszámításának módjáról szóló 255/2021. (V. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) az eddigi 52 helyett - összevonások és megszűntetések eredményeként - mindössze 20 bírságolással sújtható jogsértési esetet (tényállást) tartalmaz.

Újdonság, hogy a méltányos szankcionálás jegyében

  • az erdővédelmi bírság összegét az erdészeti hatóság majd minden esetben az Evt-ben rögzített mérlegelési szempontok alapján a Korm. rendeletben meghatározott összeghatárok között egyedileg határozhatja meg
  • egyes bírságtételek összegszerűen is csökkentek,
  • az egy ügyben kiszabható bírság összege maximálásra került,
  • néhány eset kivételével a bírságolást figyelmeztetés előzi meg, továbbá
  • korlátlan mérlegelési lehetőséget kapott a bírságolás tekintetében az erdészeti hatóság abban az esetben is, ha a fakitermelést az erdőgazdálkodó ugyan jogszerűtlenül, de az erdőtervi lehetőségekkel összhangban hajtotta végre.

Külön kiemelést érdemelnek az állam 100%-os tulajdonában nem álló erdőkben az erdőfelújítás megkezdésére és pótlására előírt határidők elmulasztása esetén alkalmazható jogkövetkezmények. Ezekben az esetekben az erdészeti hatóság az új szabályozás alapaján nem bírságol, hanem erdőfelújítási biztosíték nyújtását írja elő, amelyet a mulasztás sikeres teljesítése után felszabadít, vagy további mulasztás esetén az annak pótlására elrendelt erdőgazdálkodási tevékenység finanszírozására fordít. Az erdőfelújítási biztosíték nyújtásának elmulasztása esetén viszont már erdővédelmi bírság kiszabásának van helye.

A Korm. rendelet teljes szövege itt érhető el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?