2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Növény

Védetté tehető a repce a rettegett fóma ellen: jön a védőoltás!

A fómás levélfoltosság és szárrák a becslések szerint éves szinten mintegy 100 millió font (39 milliárd forintos) kárt okoz a mezőgazdaságnak az Egyesült Királyságban. Kutyaharapást szőrével - mondhatnánk arra a módszerre, amit most egy London környéki egyetem ifjú kutatója kitalált a kór ellen. Egy vírussal fertőzött fómagombát szabított rá a növényre, amelyik így megtanult védekezni az egészséges kórokozó gombák ellen is.
 
 

A fómás betegség ma a repcetermesztés egyik legfontosabb növényvédelmi problémája egész Európában. A kór végzetes lehet a növény számára, hiszen a fotoszintézis és a tápanyagszállítás szerveit támadja. A britek számításai szerint a gombás fertőzés a permetezések ellenére is éves szinten 100 millió fontos  (39 milliárd forintos) kiesést okoz az ágazatban. A tudósok most egy korábban nem észlelt vírust találtak a repce fómás betegségét és szárrákját okozó Leptosphaeria biglobosa gombában, amit potenciálisan fel lehet használni a növény immunrendszerének javításához.

Fómás levél (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

A kutatás szerint - ami a Molecular Plant Microbe Interactions című folyóiratban jelent meg és itt érhető el - egy kettős szálú RNS-vírusról van szó. A repcében ugyan leggyakrabban nem a Leptosphaeria biglobosa, hanem a  Leptosphaeria maculans gomba okoz fertőzést, a kutatók azonban azt tapasztalták, hogy ha fertőzött L. biglobosát juttatnak a repcébe, akkor annak ellenállósága javul a fómát leggyakrabban okozó L. maculanssal szemben. 

Valami olyasmi történik, mint amikor oltást kapunk: a legyengített kórokozót le tudja győzni a szervezetünk, és közben meg is tanul védekezni ellene.

A vírusos gomba jelenlétére az anyagcseréje megváltoztatásával reagált a növény. Élénkült a szénhidrátok és fehérjék bioszintézise, miközben a betegség idejére jellemző fehérjék más ütemben keletkeztek. Ellenállóképessége a Leptosphaeria gombákkal szemben javult. A Hertfordshire-i Egyetem kutatója szerint ezek az eredmények lerakhatják a fóma elleni biológiai védekezés alapjait. "A felfedezés része lehet egy olyan integrált növényvédelmi programnak, amelynek célja a betegség tüneteinek mérséklése és a hozam javítása" - írja dr. Lotta Kotta-Loizou.

Ezt mi úgy tudjuk elképzelni a gyakorlatban, hogy egy vírussal kezelt gombával egy permetezés keretében maga a gazda fertőzi meg az állományát, amelyik ettől nem beteg, hanem még egészségesebb lesz.

Címlapkép: http://novenyvedelem.nak.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu