2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Növény

Virágzó táblaszegélyek és porták - adományokat várnak hozná a gazdák

Adományozásra szólítják fel a lakosságot a német gazdák Brandenburg tartományban. Úgy vélik, a magánszemélyeknek is ki kell venniük a részüket a virágzó vidék megteremtéséből, amihez anyagi hozzájárulást kérnek - írja a topagrar.com.
 
 

Adakozzatok virágkeverékekre! - szólítják fel a termelők a helyi lakosságot Brandenburgban. Céljuk, hogy idén lényegesen növekedjen a virágzó terek, sorközök és táblaszegélyek aránya a tartományban. A programot azért hozták létre, mert Brandanburg az egyetlen tartomány Németországban, amelyik nem rendelkezik kifejezetten a biodiverzitás növelését szolgáló támogatási jogcímmel a mezőgazdaság számára.


Ezért  a tartományi parasztszövetség  "Brandenburg felvirágzik" mottóval kampányt indított, és áprilisban el is vetik a virágmagokat. A cél az, hogy minél nagyobb felületen valósítsák meg a méhbarát vetőmagkeverék kijuttatását, de ehhez a lakosság anyagi forrásaira is számítanak. A Kelet-német Takarékszövet máris az akció mellé állt. A parasztszövetség hangsúlyozta: a települési önkormányzatoknak és a magánszemélyeknek is tenniük kell azért, hogy a kertekben és a földeken is minél több legyen a nektárt adó virág.

Az akció talán  Brandenburg tartomány vezetőségét is elgondolkodtatja és környezetvédelmi agrártámogatások kiírására sarkallja - bizakodik a  parasztszövetség. "Ennek így kell lennie. A biodeverzitás őrzése nem várható el szívességi alapon egy bevételtorientált gazdaságtól"- magyarázza a szervezet elnöke, Henrik Wendorff. Tavaly 100 gazdálkodó vett részt a virágosabb Brandenburgért indított akcióban, és összesen  300 hektárnyi területet bocsátottak a méhlegelő kialakítására - teljesen ingyen. Idén szeretnék, ha a lakosság is honorálná erőfeszítéseiket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu