Kampány a glifozát betiltásáért: ellenőrizték a magyar aláírásokat

agrarszektor.hu
A magyar Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta azt a jelentést, amely a glifozát betiltását célzó európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szól. A kezdeményezéssel a szervezők nem csak a növényvédőszer-hatóanyag betiltását akarják elérni, hanem kérik, hogy a bizottság vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elfogadta a "Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől" elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásának ellenőrzéséről szóló jelentést az NVB. A kezdeményezés szervezői azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be az egészségre és környezetre kockázatos glifozátot.

Emellett szorgalmazzák, hogy a bizottság vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást és határozzon meg olyan kötelező célszámokat, amelyek az egész Európai Unióban csökkentik a növényvédő szerek használatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb gyomirtóját.

Mi az európai polgári kezdeményezés?
Az európai polgári kezdeményezés jogintézményét a Lisszaboni Szerződés hozta létre, és az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés "uniós kompetenciába" tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen minimum egymillió aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírás kell, hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.


Az Európai Bizottság januárban regisztrálta a polgári kezdeményezést, a kezdeményezés szervezői július 2-án állították le a gyűjtést. Magyarországon  és adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) adták le. Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 5900 érvényes. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják azt az Európai Bizottsághoz. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?