Súlyossá vált a helyzet - Zárlat alá vették az egész Badacsonyt

agrarszektor.hu
Növényegészségügyi zárlat alá helyezték a teljes Badacsony-hegyet az aranyszínű sárgaság elnevezésű szőlőbetegség miatt a hatóságok. Az intézkedés lényege, hogy ezután a területen egységesen kell alkalmazni a védekezési intézkedéseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a betegség ellen ma még nincs megfelelő növényvédő szeres eljárás, de a terjesztéséért felelős amerikai szőlőkabócával szemben lehet védekezni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség újabb fertőzési gócait azonosította a Nébih laboratóriuma a Badacsony-hegyen. A hivatal tájékoztatása szerint a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, de az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol most már egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a betegség jellegzeteses tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni, mivel az úgynevezett fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető fő vektora, az amerikai szőlőkabóca elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 km szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező.

A további esetleges fertőzési gócok felkutatása érdekében a növény-egészségügyért felelős hatóság 2017-ben növeli a felderítésbe vonandó szőlőterületek nagyságát, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát. Emellett a hatóság folytatja a fitoplazmát terjesztő kabóca jelenlétének és terjedésének előrejelzését és a védekezési felhívások közzétételét.

A 2015-ben kiadott minisztériumi rendelet szerint a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.

Az aranyszínű sárgaság egyre több hazai szőlőültetvényben jelenik meg. Legutóbb a villányi és a soproni borvidéken találtak beteg tőkéket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?