2025-re megduplázódhat a városi szilárdhulladék éves mennyisége

agrarszektor.hu
Az egyre súlyosabb problémát jelentő városi szilárdhulladék mennyiségének csökkentésére, újrahasznosítására vagy energianyerést biztosító feldolgozására buzdítja világszerte a városi hatóságokat a Világbank új jelentése - számol be az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A városlakók által termelt szemét mennyisége drámaian emelkedik majd a következő két évtizedben, és a növekedés jelentős hányadáért a fejlődő országok gyorsan növekvő városai lesznek a felelősek - hangsúlyozta az intézmény a The Guardian című brit lap internetes kiadásának ismertetése szerint.

A What a Waste: a global review of solid waste management (Micsoda pazarlás: a szilárdhulladék-kezelés globális áttekintése) című tanulmány elsőként szolgáltat részletes adatokat a városi szilárdhulladék termeléséről, összegyűjtéséről, összetételéről és kezeléséről országokra, illetve régiókra lebontva.

A városi szeméttermelés éllovasai közé tartozik Kína - amely 2004-ben fosztotta meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb szeméttermelőjének címétől -, Kelet-Ázsia egyéb részei, Kelet-Európa néhány területe és a Közel-Kelet. A hulladékmennyiség növekedési aránya ezeken a területeken összhangban van a városiasodás ütemével és a GDP növekedésével.

A becslések szerint a városi szilárdhulladék éves mennyisége a jelenlegi 1,3 milliárd tonnáról 2,2 milliárd tonnára fog növekedni 2025-re, a szemétrengeteg kezelésének éves költsége pedig a mostani 205 milliárd dollárról 375 milliárd dollárra emelkedik. A legmeredekebb költségnövekedés elsősorban a szegényebb országokat fogja sújtani.

Az életszínvonal emelkedése és a városi népesség számának növekedése nyomán a hulladékkezelés egyre súlyosbodó problémát jelent majd - figyelmeztetnek a szerzők, hozzátéve, hogy a szilárdhulladék kezelés a városok által biztosított legfontosabb közszolgáltatás. Azok a települések, amelyek nem képesek hatékonyan ellátni ezt a feladatot, csak nagyon ritkán képesek az olyan jóval összetettebb szolgáltatások biztosítására, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy a tömegközlekedés.

A probléma megoldására integrált hulladékkezelési terv kidolgozását javasolják a szakemberek. A Világbank fenntartható fejlődéssel foglalkozó részlegének alelnöke, Rachel Kyte szerint az eredmények segíthetnek a hulladék csökkentését, újrafelhasználását, illetve hasznosítását célzó helyi szintű programok kidolgozásában.

 

forrás: MTI/Gazdasag.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02