2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Piac

Az ír gazdák belepusztulnának egy kemény Brexitbe - Közeleg a megoldás?

Kulcsfontosságú tárgyalásokat tart a jövő héten Johnson brit miniszterelnök Merkel német kancellárral és EU-vezetőkkel a rendezett Brexitet fékező „ír határgarancia” kiváltásáról. A brit terv értelmében Észak-Írország különleges gazdasági térséggé válna a brit államon és az EU-n belül is.
 
 

Írországban attól tartanak, hogy egy szabályozatlan Brexittel az ír gazdák egyharmada csődbe mehet. Hírek szerint a britek Írország egészét érintő szabályozást javasolnak - áll az infostart.hu oldalán. A britek eddigi elképzelése az volt, hogy az ír szigeten megjelenő kemény uniós–brit határt azzal tennék átjárhatóbbá, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre elfogadnák az egész szigetre érvényes és az európai normákhoz igazodó szabályozást. Emellett közös lenne az elektromosáram-piac és szabadon lehetne utazni a két terület között. A megoldást ki akarják terjeszteni a vám és áfa-kérdésére, valamint bevonnák a körbe az ipari termékeket és az Európai Bíróság joghatóságának lehetőségét.

A brit terv értelmében Észak-Írország különleges gazdasági térséggé válna a brit államon és az EU-n belül is.

De fennmaradna a határ, és az olyan árucikkeket, amelyekre nem vonatkozik az egyezmény, be kéne mutatni ellenőrzésre. A brit elképzelés része ugyanakkor, hogy az ellenőrzést nem a határnál végeznék, hogy elkerüljék a feszültség kiújulását az északír vallási közösségek, valamint Észak-Írország és Írország között. Mindez azzal járhat, hogy az Észak-Írország–EU viszony teljesen más lesz, mint az EU–brit kapcsolat. Londoni források szerint Boris Johnson miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés margóján, a jövő héten, New York-ban tárná az elképzelést az uniós vezetők és Angela Merkel elé.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu