2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Piac

Bő volt a termés, mégis jó a búza ára - Vagy tévedett valaki?

Németországban féléves csúcson áll a búza ára, de Magyarországon sem rossz, noha aratáskor mást sem hallottunk, mint hogy jó a termés. Akkor indokolt most a magas ár vagy sem, és mit jelent ez a következő hónapokra nézve? Írásunkat Olaf Zinke elemző töprengése ihlette.
 
 

Franciaországban fantasztikus évet zártak a termelők búzából, de az oroszok és ukránok sem panaszkodhatnak. Mégis olyasmi történik Európában, amire ritkán van példa: a francia búza még mindig olcsóbb, mint fekete-tengeri portéka - jegyzi meg Olaf Zinke az agrarheute.com oldalán. A román és a bolgár termény is magasabb áron kerül a világpiacra, mint a francia, ami nagy szó. Ami azonban feltűnő, az az amerikai búza magas ára, amit a rosszul sikerült kukoricatermés hajt fel. A francia exportkikötőkben 186 eurót ér egy tonna búza, míg a Fekete-tengeren 190 eurót, az USA partjainál ellenben 216 eurót kérnek érte. Tulajdonképpen a tőzsdéken keresztül ez a legerősebben érvényesülő világpiaci hatás most, amit az ausztrálok katasztrofális búzatermése is támogat.

Miközben a vásárlási kedv nagy a globális piacon, a németek épp csak annyi búzát tudtak kivinni az országból, amennyi árpát, amire még sosem volt példa Olaf Zinke szerint. Franciaországban viszont háromszor annyi búza hajózott ki az országból, mint amennyi árpa - ez lenne az egészséges arány. Európát decemberig csaknem 12 millió tonna búza hagyta el - 57 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, bár hozzá kell tenni, hogy az nagyon keserves évjárat volt Nyugat-Európa búzatermelői számára.

Németországban most is kevés az exportálnivaló, ezért áraiban nemcsak Franciaországgal és Bulgáriával nem képes felvenni a versenyt, de Lengyelországgal és a balti államokkal sem. Eddig a németek 750 ezer tonna búzát szállítottak ki harmadik országokba, míg a franciák 3,1 millió tonnát, a románok pedig 2,6 milliót. A bolgárok, a lettek és a litvánok is 1-1 millió tonna körüli exporttal dicsekedhetnek, a lengyelek pedig 845 ezer tonnánál járnak. Eddig ezekbe az országokba jutott ki a legtöbb európai búza: Algéria, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Kína és Dél-Korea. 

Eközben hazánkban sem tavaly, sem idén nem panaszkodhatunk a termésre, szépen profitálunk a világ többi részét érő termelési nehézségekből.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu