Nagyon megy a szekér: eddig harmadával több csirkehúst exportáltunk, mint tavaly

agrarszektor.hu
Idén eddig harmadával több csirkehúst szállítottunk ki az országból, mint tavaly, az összes baromfihús exportja pedig háromszorosan múlta felül a behozott mennyiséget. Igazi sikerágazatról beszélünk. A magyar termék uniós összehasonlításban rendkívül olcsónak számít, viszont kifogástalan minőségű. Tőlünk csak egyetlen ország képes alacsonyabb áron kínálni ezt a terméket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt és javult 2019 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A baromfihúsok exportja 17 százalékkal 99 ezer tonnára emelkedett a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús kivitele 33 százalékkal 58 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsé 3 százalékkal 15 ezer tonnára csökkent. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (15 ezer tonna), Ausztria (9 ezer tonna), Németország (7 ezer tonna), Szlovákia (7 ezer tonna), Franciaország (6 ezer tonna) és Ukrajna (6 ezer tonna) voltak - áll a NAIK AKI piaci jelentésében.

Magyarország baromfihúsimportja 8 százalékkal 30 ezer tonnára emelkedett 2019. január és május között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús beszállítása 9 százalékkal 18 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 1,5 százalékkal 3 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (14 ezer tonna), Ausztriából (4 ezer tonna), Romániából (3 ezer tonna), Hollandiából (3 ezer tonna) és Szlovákiából (2 ezer tonna) érkezett.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 3,7 százalékkal 259 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 3,5 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett 2019 első harminc hetében 2018 azonos időszakához képest. A tápok ára azonban júniusban 5-6 százalékkal állt magasabb szinten, mint tavaly.

Az Európai Bizottság adatai szerint 187 euró/100 kilogramm (608 Ft/kg) volt az egész csirke uniósátlagára 2019 első harminc hetében, nem változott lényegesen az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg a magyarországi ár 2,9 százalékkal 488 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Továbbra is a lengyelek állítják elő a legalacsonyabb áron a csirkehúst. A 65 százalékos feldolgozottságú termék ára nem is kevéssel, 23 százalékkal drágább nálunk, mint Lengyelországban.

A lengyeleket  leszámítva nincs senki, aki nálunk olcsóbban termelné meg a csirkehúst egész Európában, még a románok is drágábban termelnek.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?