Búzapiac: a románok egyre több borsot törnek a riválisok orra alá

Agrárszektor
Sem az oroszok, sem az ukránok nem rúgnak most labdába a párizsi árak mellett - írja Olaf Zinke, az agrarheute.com elemzője. A franciák persze messzebb vannak az afrikai célpiacoktól, így nincs is más választásuk, mint lejjebb engedni az árakat. Mivel idén sokkal jobb a termés a tavalyinál, ezt meg is tehetik. A legtöbb búzát azonban mégsem ők, hanem a románok indították el idén a külpiacokra - és ebben a magyar export még nincs is benne.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A farnciák fekete-tengeri versenytársai még mindig jóval olcsóbban juttatják célba termékeiket Egyiptomba és a térség egyéb államaiba, ezért a párizsi gabonának "helyből" olcsóbbnak kell lennie, ha versenyben akar maradni. Európában egyedül a románok vannak abban a helyzetben, hogy konstancai kikötőjük révén könnyen és olcsón vízre rakhassák Afrika és a Közel-Kelet irányába induló készleteiket. Ez meg is látszik a dinamikus kiszállításon: idén messze ők exportáltak eddig a legtöbbet Európában.

Augusztus 25-ig az EU 2,8 millió tonna búzát értékesített a külpiacokon, ami 6 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor elért mennyiséget. A legnagyobb exportőr eddig Románia, egymaga 1,1 millió tonnát dobott piacra. Franciország szerény 621 ezer tonnával kullog a második helyen, a harmadik Litvánia 262 ezer tonnával, majd Bulgária következik 243 ezer tonnával, végül Lettország 209 ezer tonnával. Németország 208 ezer tonnás kivitelével a hatodik helyet foglalja el. A legfontosabb célpiacai Európának ebben az évben a következők voltak: Algéria, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Szudán.

 

Magyarországnak nincs tengeri kikötője - és ezen a mostani trieszti partszakasz-vásárlás sem igen változtat -, ezért a mi 2,5 millió tonnás exportunk nem jelenik meg ebben a statisztikában - fűzi hozzá Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Európán kívülre kevesebb mint 100 ezer tonnányi búzát juttatunk el közvetlenül. Első számú vevőnk évek óta Olaszország, ahol nagyon kedvelik, hogy kaputól kapuig visszük a kamionjainkkal az árut. A második helyezett hol Ausztria, hol Németország, hol Románia. A mostani jelentős román exportban még kevéssé van benne a magyarok "keze", mivel az exportunk az eddigi magas árak miatt akadozott. A legnagyobb problémánk éppen az, hogy az olcsó román és bolgár gabona kezdi kitaposni az útját a jól fizető olasz piacra is. Addig tudunk itt versenyben maradni, amíg a búzaminőséget és a kiszolgálás színvonalát a kelet-európai átlag felett tudjuk tartani - vagy uram bocsá' engedünk az árainkon.

A franciák is úgy maradtak versenyben, hogy FOB-áraikkal alaposan a riválisok alá ígértek. Egyiptom a világ minden nagy búzaexportőre számára fontos piac. Július óta eddig már 2,1 millió tonna búzát vásároltak, ennek eddig legnagyobb hányada Oroszországból származott. Erősen lemaradva követte őt Ukrajna és Románia. A héten újabb nagy búzatendert írtak ki, ami megmutatta a pillanatnyi erőviszonyokat az exportőrök között.

A mostani 350 ezer tonnás kiírásból már a franciák is elcsíptek egy 60 ezer tonnás hányadot. (A javát, 230 ezer tonnát most is az oroszok szerezték meg, a többi az ukránoké lett.) A FOB-ár 173 euró/t (57 ezer Ft/t) volt, amihez még hozzájött a fuvarköltség, így végül 194 eurós tonnánkénti áron (64 ezer Ft/t) léphet Egyiptom földjére a francia búza. A magas fuvarköltség miatt a párizsi portéka így is drágább volt, mint a fekete-tengeri vetélytársak gabonája. Mivel idén mindhárom országban jó a termés, a külpiacokon nagyon felerősödött a küzdelem. Ez sajnos egyre lejjebb szorítja az árakat egész Európában. Mindehhez hozzájön, hogy az USA-ban is konszolidálódni látszanak a korábban magas árszintek.

A párizsi tőzsdén most 167 eurót (55 ezer Ft/t) ér egy tonna búza, Hamburgban pedig 168 eurót (55,4 ezer Ft/t). Ilyen árak mellett a magyar telephelyi búza nem lehet drágább 46 ezer forintnál tonnánként.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02