2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Piac

Csökkenni kezdett a búza ára - pedig nincs miért

Még mindig 25 százalékkal magasabb a búza ára a tavaly ilyenkorinál, de már jóval alacsonyabb árszinten járunk, mint egy hónappal ezelőtt. Az idei terméskilátások ugyanis március elején még biztatóak voltak, ráadásul a viszonylag bőségesen rendelkezésre álló kukorica is "bezavar" a búza áralakulásába. Az aszályos tavasz azonban még fordíthat a helyzeten, de ha nem, akkor a készletek zsugorodása önmagában is fékező hatással lehet az áresésben.
 
 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében az áll, hogy számottevően csökkent a búza ára a világpiacon a 2019. február 8. –március 8. közötti időszakban. Azóta egy kis visszakorrigálás is történt (lásd ábra). A takarmánybúza spot piaci ára legnagyobb mértékben Franciaországban esett, ahol 215 dollár (USD)/tonnáért (–21 dollár, FOB Rouen) szerződtek a márciusban feladandó szállítmányokra. Ez az ár versenyképesebb most, mint a fekete-tengeri áru értéke, a búza európai exportja előtt tehát szabad az út.

Ezzel együtt Magyarországon még mindig magas a búza termelői ára: március második hetében 61-62 ezer forint/tonna volt áfa és szállítási költség nélküli, akár étkezési, akár takarmánybúzáról beszélünk. Az egy évvel korábbi árszintet előbbi 25 százalékkal, utóbbi 24 százalékkal haladta meg.

A kukorica ára az év eleji emelkedés után 2019. február 8. és március 8. között mérséklődött a világpiacon. A szezon első felében igen intenzív volt az Ukrajnában megtermelt kukorica unióba irányuló exportja. Az Európai Bizottság a 2018. július 1. és 2019. március 24-i importengedélyek alapján már 17,9 millió tonna kukorica behozatalát hagyta jóvá, amelynek több mint 60 százaléka származott Ukrajnából. Közben közeledik a dél-amerikai betarítás is, és Argentínában jók a terméskilátások. Az árcsökkenés itt is megkezdődött.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 45-46 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlta alul.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a három nagy elemző központ a július elsejéig tartó gazdasági évben a gabonakészletek további apadásával számol. Lehet persze arra hivatkozni, hogy az idei termés jobb lesz, de csak a tavalyi gyenge bázishoz mérten, és pillanatnyilag még azt sem vehetjük biztosra, hogy ez valóban így lesz.

Az AccuWeather ugyanis már februárban előrejelezte a tavaszi aszályt - méghozzá Európa nagy részére. (Az öreg kontinens a világ legnagyobb búzaexportőre.) Magyarország a térképen a viharos régióban szerepel, de tudjuk, hogy a szélviharokon túl mást nemigen kaptunk, és már inkább a szárazként jelölt térségbe tartozunk. Bár Franciaországból eddig optimista hírek érkeztek, kérdéses, hogy a szezon végén is ennyire happy lesz-e a hangulat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu