2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Piac

Durvul a vámháború: már 200 milliárd dolláros tételről beszélnek

Már nemcsak listákat lobogtatnak a felek, tényleg kivetették a 25 százalékos vámot egymás termékeire, és újabb, a korábbinál négyszer nagyobb tételről nyújottak be listát. Az intézkedés a legkülönbözőbb szektorokat érinti, már messze nem az acél- és az elektronikai ipar termékeiről, vagy a szellemi tulajdon védelméről van szó. A világ gabona-, hús- és fehérjenövény-forgalmát is erősen befolyásolja az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi háború.
 
 

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiás termékre. Az amerikai kormányzat a múlt pénteken valóban ki is vetett 34 milliárd dollár értékű árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett, és ugyanilyen értékű amerikai árura szabott ki azonos mértékű vámtételt. A következő két hétben az USA  további 16 milliárd dollár értékű termékkel bővíti a büntetővámmal sújtott áruk körét. Donald Trump indokként azt hozta fel, hogy Kínát a szellemi tulajdon és technológiák ellopása, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt kell megbüntetni.

A kínai válaszlépés annyira felbőszítette az USA-t, hogy most  további 200 milliárd dollár értékű termékre tervezi megtenni ugyanezt a lépést - derül ki abból a listából, amelyet az ország kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé, helyi idő szerint kedden este Washingtonban. A kiszemelt termékek között szerepel többféle élelmiszer, kutya- és macskaeledel, élvezeti cikk (például dohánytermékek), gumiabroncsok, vegyszerek, textíliák, fémek, elektronikus berendezések, összesen több mint hatezer termék. Ezekre10 százalékos védővámot helyeztek kilátásba, a végleges döntés szeptemberben várható.

Kínai válaszlépés eddig azonnal és azonos mértékben érkezett, amit az USA felháborítónak tart. Az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala szerint Peking minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül vetett ki büntetővámokat. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium jelezte, hogy a válaszlépésről tájékoztatja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO). A minisztérium szóvivője rámutatott arra, hogy Kína továbbra is a szabadkereskedelem pártján áll, és hogy az amerikai termékekre kivetett büntetővám pusztán reakció arra az washingtoni lépésre, amely sérti Kína nemzeti érdekeit.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu