2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Piac

Hatóságilag szabnák meg a vízdíjat is

Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár ma tájékoztatja a Fidesz–KDNP frakciószövetséget a kötelező áramátvételi és támogatási rendszer (KÁT) tervezett módosításáról. A javaslatról március 16-án határoznak a képviselők.
 
 

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a rendszer még két évig maradhat életben, ám az érintett termelőknek az idén már 15 százalékkal alacsonyabb áron kell eladniuk a hő mellett, illetve a megújuló energiahordozó hasznosításával előállított áramot - írja a Világgazdaság. 


Az új, részletesen ma ismertetendő elképzelés szerint júliustól az együtt termelt hő és áram közül a villamos energia helyett a hő előállítását dotálná az állam. Ezzel várhatóan kordában tartható a hőárak emelkedése. „Korábban olyan erőmű-beruházások is kaptak támogatást, amelyeknél a hő nem hasznosult, az áramot viszont a piaci ár kétszereséért tudták értékesíteni. A korábbi gyakorlat a fenntarthatóság próbáját sem állta ki” – nyilatkozta az MTI-Ecónak az államtitkár.

Szakmai szervezeteik bevonásával az őszre kell kidolgozni és 2012. január 1-jén életbe léptetni új támogatási rendszerüket. Az viszont már ma terítékre kerül, hogy a biomasszát hasznosító erőművektől a mostaninál nagyobb hatásfokú termelést kell elvárni, és szűkül az általuk felhasználható erdészeti faanyagok köre is. 


Az energiár-támogatási rendszer módosítása fontos feltétele a hatósági árképzés kiszélesítésének. A Széll Kálmán-terv szerint az egyetemes szolgáltatásban eladott földgáz és villamos energia után a távhő, sőt jó eséllyel az ivóvíz díja is hatósági lesz. Az ezzel kapcsolatos, lényegében a közüzemi díjak befagyasztását jelentő tervet július 1-jére kell kidolgozni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu