Ettől leesik az állad: valódi tengerré válhat a Balaton

Ettől leesik az állad: valódi tengerré válhat a Balaton

agrarszektor.hu
A Balaton vize lágy és selymes, ami annak köszönhető, hogy enyhén lúgos kémhatású. A pH-skálán a 7-es víz a semleges, a Balatoné pedig 8,5 pH-értékű, a tóba befolyó vizek sok szén-dioxidot tartalmaznak. Emberi hatásokra azonban komoly változásoknak indult a magyar tenger, hiszen az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Miután a víz a Balaton medrében megáll, az oldott szén-dioxid lassan egyensúlyba kerül a levegőben lévővel, és számos kémiai reakció eredményeként kalcium-karbonát (mészkő) csapódik ki a vízből. A Zalából és a tavat tápláló vízfolyásokkal érkező vízből évente átlagosan 85 ezer tonna mészkő válik ki a tómederben. Ez az évente akár csak fél milliméterrel vastagodó réteg, amit a köznyelvben iszapnak nevezünk, valójában kalciumból és magnéziumból álló üledékes kőzet, mely egy idő után - de nem a közeljövőben - fel fogja tölteni a tó sekély medrét - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vörös Lajos ökológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa elmondta, hogy a Balaton vizének összetételét a tihanyi intézetben közel száz éve vizsgálják, mivel 1927 óta rendelkeznek adatokkal. A szakember kiemelte, hogy az emberi hatások miatt igen drámai a helyzet a tónál, hiszen az elmúlt 50 évben a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt. Ez azt jelenti, hogy egyre sósabb a víz, amit 50 év múlva már a fürdőzők is észre fognak venni. Fontos, hogy a nátrium-kloridról, tehát a konyhasóról beszélünk, a sótartalom növekedésében pedig a télen végzett jégmentesítő útszórásoknak éppúgy szerepe van, mint a parti beépítéseknek. Az épületekből és a burkolatokból a korrózió a tóba mosódik, ráadásul a mezőgazdasaságban használt káli műtrágya és a háztartások tisztított szennyvize is a "tengerben" köt ki.

A nemzetközileg elfogadott osztályozás szerint édesvízben az összes sótartalom felső határa 500 milligramm literenként, ilyen volt a Balaton vize a huszadik század közepéig, de napjainkban ez az érték megközelíti a 700 mg/litert, és egyelőre ez a növekvő tendencia töretlennek látszik.A vízibolhák és gerinctelenek már megszenvedik ezt. Ez nem azt jelenti, hogy kihalna a tó, hiszen tudjuk, hogy a természet mindig mindenhez alkalmazkodik. A hetvenes-nyolcvanas években rendkívüli algaszaporodás volt a Balatonban, az algák mennyisége háromszorosan túllépte az egészségügyi határértéket

- vélekedett Vörös Lajos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03