2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Piac

Hódít a török cseresznye

A növekvő európai cseresznyetermelés élesebb versenyt teremt a külső beszállítók számára. Törökország, a világ legnagyobb cseresznyetermelője, mégis biztos benne, hogy legfontosabb exportpiacának szüksége van a Kis-Ázsiában termő gyümölcsre is - írja a blog.syngenta.hu. Arra alapoznak, hogy náluk a cseresznye hónapokon át szüretelhető és olcsóbb is, mint az öreg kontinensen.
 
 

Törökország évente több mint 400 ezer tonna cseresznyét szüretel. Az exportált gyümölcs aránya ugyan viszonylag alacsony, de a mennyiség a 2017-es 60 ezer tonnáról 2018-ra 75 ezerre emelkedett, és ennek legalább fele az európai piacra érkezett. A többi Oroszországban, Ázsiában és a Közel-Keleten találta meg a vevőt.


Az elmúlt években számos EU-tagállam termelési szintje emelkedett, nemcsak Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban, hanem Németországban és az Egyesült Királyságban több cseresznyét szüretelnek. A kiskereskedők és a fogyasztók jellemzően a helyi gyümölcsöket keresik, ami kihívást jelentett Törökország számára.

Az országnak azonban nagy versenyelőnyt jelent a hosszú tenyészidőszak, véli az egyik legnagyobb cseresznyetermelő, az Alanar vezetője, Hamdi Taner.  Itt akkor is terem a gyümölcs, amikor Európában még vagy már nem. A nagyon korai fajták érése áprilisban kezdődik a legdélibb régiókban. Az exportminőségű cseresznye, a Ziraat 900 fajta május közepétől augusztus közepéig szedhető az ország különböző vidékein, az eltérő tengerszint feletti magasságokban. A cseresznyefákat ugyanis akár 2000 méteren is ültetik. Ráadásul a törökországi árak alacsonyabbak, mint a legnagyobb európai felvevőpiacokon. A Ziraat 900 rendkívül népszerűvé vált az EU-ban, különösen Németországban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu