Durván megváltoztak a szamócafajták az utóbbi időben: ezeket veszi most mindenki

Durván megváltoztak a szamócafajták az utóbbi időben: ezeket veszi most mindenki

agrarszektor.hu
Európában egyre nő a friss piacra szánt szamóca növényházi hajtatása, védett körülmények közötti termesztése. Ezek a technikák kezdetben a júniusi termésű, rövid nappalos fajták koraiságának fokozására irányultak. Napjainkban azonban a cél az egész évben rendelkezésre álló gyümölcs és a szamócatermés védelme a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új, kiváló minőségű, alacsony hidegigényű fajták széles körben kiterjesztették a téli-tavaszi szamócatermést a mediterrán éghajlaton őszi ültetéssel. A nappal semleges, örökzöld fajták elterjedése pedig növelte a tavaszi-nyári termést a kontinentálisabb éghajlaton, a tavaszi ültetéssel elkerülve a rendkívül hideg telet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Végül a tálcás növények használata a nyári programozott ültetéssel jelentősen növelte a késő nyári-őszi szamócatermést. Az európai szamócatermesztők a termesztett fajták és a termesztéstechnika újításaival, valamint a különböző új termőterületek integrálásával, az optimális termésidőszakok megválasztásával küzdenek az éghajlatváltozással, hogy folyamatosan kielégítsék az európai piac igényeit.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Egy élő közvetítése során Gianluca Baruzzi elismert nemzetközi szakértő, a Crea (Council for Research in Agriculture) kutatója és irodavezetője online szimpózium keretében áttekintést adott a szamóca fajtakutatás elmúlt 25 évéről. Először 1996-ban, Hollandiában vett részt nemzetközi szamócaszimpóziumon. Azóta is aktívan részt vett az összes eseményen és ő az egyik szervezője a legutóbbi, néhány napja Olaszországban véget ért szimpóziumnak is.

1996-hoz képest a legnagyobb különbség, amit a genetikában láthatunk, az eltarthatóság, amit a héjállóságban, a konzisztenciában, a betakarítás előtti és utáni tárolásban mérnek. Sok termelő emlékszik arra, hogy a '90-es évek fajtái rövid idő alatt megváltoztatták a színüket, világospirosból sötétpirosba, és ez kereskedelmi szempontból problémás volt. Ma már a kutatás stabil színű fajtákat tud kínálni. A szimpózium utolsó napján több mint 40 fajtát mutattak be a Martorano 5 (Cesena) kísérleti területről. Ezek a fajták Észak-Olaszország és Közép-Európa számára alkalmasak, de nem véletlen, hogy e fajták közül néhány már elterjedt Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában is  

 - mondta Barizzi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Többek között néhány folytontermő fajta is szerepelt a bemutatón. 1988-ban, az első cesenai szimpóziumon láthattuk először az folytontermő fajtákat. Az akkoriakhoz képest ma már olyan fajták állnak rendelkezésükre, amelyek garantálják az ismételt virágzást, és amelyek gyümölcse mindig megfelel az elvárásoknak, mind méretben, mind ízben. Baruzzit időről időre megkeresi néhány tájékozatlan ember, akik azt kérdezik, hogy abszolút értelemben melyik a legjobb fajta. Ez viszont sok változótól függ, többek között a termőterülettől, az éghajlati tendenciától és nem utolsósorban a gazda képességeitől.

25 év alatt minden bizonnyal hatalmas fejlődés történt a termelési potenciál, a brixérték, a rusztikusság és az aroma tekintetében. Ma már képesebbek vagyunk a fogyasztók és a termelők igényeit ötvözni, ahelyett, hogy csak a szántóföldi terméshozamra fókuszálnánk"  

 - zárta sorait Baruzzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?