Durván megváltoztak a szamócafajták az utóbbi időben: ezeket veszi most mindenki

Durván megváltoztak a szamócafajták az utóbbi időben: ezeket veszi most mindenki

agrarszektor.hu
Európában egyre nő a friss piacra szánt szamóca növényházi hajtatása, védett körülmények közötti termesztése. Ezek a technikák kezdetben a júniusi termésű, rövid nappalos fajták koraiságának fokozására irányultak. Napjainkban azonban a cél az egész évben rendelkezésre álló gyümölcs és a szamócatermés védelme a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellen.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az új, kiváló minőségű, alacsony hidegigényű fajták széles körben kiterjesztették a téli-tavaszi szamócatermést a mediterrán éghajlaton őszi ültetéssel. A nappal semleges, örökzöld fajták elterjedése pedig növelte a tavaszi-nyári termést a kontinentálisabb éghajlaton, a tavaszi ültetéssel elkerülve a rendkívül hideg telet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Végül a tálcás növények használata a nyári programozott ültetéssel jelentősen növelte a késő nyári-őszi szamócatermést. Az európai szamócatermesztők a termesztett fajták és a termesztéstechnika újításaival, valamint a különböző új termőterületek integrálásával, az optimális termésidőszakok megválasztásával küzdenek az éghajlatváltozással, hogy folyamatosan kielégítsék az európai piac igényeit.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Egy élő közvetítése során Gianluca Baruzzi elismert nemzetközi szakértő, a Crea (Council for Research in Agriculture) kutatója és irodavezetője online szimpózium keretében áttekintést adott a szamóca fajtakutatás elmúlt 25 évéről. Először 1996-ban, Hollandiában vett részt nemzetközi szamócaszimpóziumon. Azóta is aktívan részt vett az összes eseményen és ő az egyik szervezője a legutóbbi, néhány napja Olaszországban véget ért szimpóziumnak is.

1996-hoz képest a legnagyobb különbség, amit a genetikában láthatunk, az eltarthatóság, amit a héjállóságban, a konzisztenciában, a betakarítás előtti és utáni tárolásban mérnek. Sok termelő emlékszik arra, hogy a '90-es évek fajtái rövid idő alatt megváltoztatták a színüket, világospirosból sötétpirosba, és ez kereskedelmi szempontból problémás volt. Ma már a kutatás stabil színű fajtákat tud kínálni. A szimpózium utolsó napján több mint 40 fajtát mutattak be a Martorano 5 (Cesena) kísérleti területről. Ezek a fajták Észak-Olaszország és Közép-Európa számára alkalmasak, de nem véletlen, hogy e fajták közül néhány már elterjedt Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában is  

 - mondta Barizzi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Többek között néhány folytontermő fajta is szerepelt a bemutatón. 1988-ban, az első cesenai szimpóziumon láthattuk először az folytontermő fajtákat. Az akkoriakhoz képest ma már olyan fajták állnak rendelkezésükre, amelyek garantálják az ismételt virágzást, és amelyek gyümölcse mindig megfelel az elvárásoknak, mind méretben, mind ízben. Baruzzit időről időre megkeresi néhány tájékozatlan ember, akik azt kérdezik, hogy abszolút értelemben melyik a legjobb fajta. Ez viszont sok változótól függ, többek között a termőterülettől, az éghajlati tendenciától és nem utolsósorban a gazda képességeitől.

25 év alatt minden bizonnyal hatalmas fejlődés történt a termelési potenciál, a brixérték, a rusztikusság és az aroma tekintetében. Ma már képesebbek vagyunk a fogyasztók és a termelők igényeit ötvözni, ahelyett, hogy csak a szántóföldi terméshozamra fókuszálnánk"  

 - zárta sorait Baruzzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?