Készül a hazai génmegőrzési stratégia

agrarszektor.hu
Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A génmegőrzési stratégia egyaránt kiterjed a mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, és a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. A génmegőrzési stratégiát olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához - mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK), a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén.

A génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is. A növényi genetikai erőforrások megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták, biológiai változatosságát is - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá - közölte a miniszteri biztos az MTI-nek eljuttatott FM közleményben.

Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve működő intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?