2021. február 24. szerda Mátyás

Hírek - Piac

Készül a hazai génmegőrzési stratégia

Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A génmegőrzési stratégia egyaránt kiterjed a mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, és a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra is.
 
 

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. A génmegőrzési stratégiát olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK), a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén.

A génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is. A növényi genetikai erőforrások megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták, biológiai változatosságát is – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá – közölte a miniszteri biztos az MTI-nek eljuttatott FM közleményben.

Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve működő intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa. 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu