Kilőtt a kukorica ára, Trump pedig stabilizálta

agrarszektor.hu
Míg mi az E10-es üzemanyag bevezetéséért küzdünk, addig az USA nyárra is rendszeresítette az E15-öt. A hír már rövid távon is hatással volt az árakra, hosszabb távon pedig jelentősen megemeli a kukorica iránti igényt Amerikában - írta meg a farms.com. A chicagói árak pedig a párizsira is hatással vannak. A döntés ráadásul éppen a lendületes áremelkedés idején született meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) pénteken engedélyezte az E15-ös benzin értékesíthetőségét a nyári időszakban is. Korábban az EPA tiltotta a benzin és a 15 százaléknyi etanol keverékének árusítását  június elejétől szeptember közepéig, aminek oka a nagyobb szmogterhelés volt. Így az emberek a szezonális tilalom idején általában E10-et töltöttek a tankba, ami kevesebb etanolt tartalmaz. Trump elnök azonban tavaly októberben úgy "döntött", hogy az E15-nek nincs komoly környezetkárosító hatása.

Ez segít majd bővíteni a bioüzemanyagok piacát - véli az EPA. A hivatal szerint az utolsó pillanatban született meg a döntés a nyári utazási szezon előtt. A benzinkutak számára is könnyebbé válik így az E15 egész éves értékesítése. A legboldogabbak azonban a kukoricatermesztők. A kereskedelmi viták miatt hátrányos helyzetű agráriumban minden piacélénkítő intézkedést lelkesen fogadnak. A kukoricatermesztők egyesülete múlt pénteken hálásan köszönte, hogy Trump elnök úr állja a szavát, és kiáll a vidéki Amerikáért.

 

Az intézkedés hatására 3,8 millió tonnával több kukoricára lesz szüksége az etanoliparnak csak ez év végéig, az elkövetkező 10 évben pedig 50 millió tonnával szív fel többet az üzemanyag-gyártás az elemzői becslések szerint.  A gyártás és a fogyasztás bővülése fokozatosan megy végbe, és hoszabb távon is stabilan tarthatja az árakat.

A kukoricaárak egyébként is emelkedőben vannak, amiben vastagon benne van a tavaszi időjárás (árvíz). Sokatmondó adat, hogy a farmerek május 26-ig csak a tervezett terület 58%-án voltak képesek végezni a vetési munkákkal. A mostani döntés pedig további támaszt adhat az áremelkedési folyamatnak. Az alábbi ábra azt érzékelteti, hogy nemcsak Amerikában, hanem nálunk is romlik a hangulat, ami már néhány héttel ezelőtt az árak gyors emelkedéséhez vezetett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?