2019. augusztus 17. szombat Jácint

Hírek - Piac

Kína kisöpörte a brazil szójakészletet, és az új termés is kérdéses idén

Amilyen jól indult az idei év, annál kérdésesebb a vége Brazíliában. Tavaly a bőséges termés extrém erős kereslettel és jó árakkal párosult az országban, miután Kína az USA helyett Brazíliából igyekezett beszerezni a szükséges mennyiségű szójababot. Azóta azonban történt pár esemény, ami árnyékot vet az idei évre.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az USDA legutóbbi jelentése szerint a brazil szójatermőterület a 2018/19-as gazdasági évben 36 millió hektárt tesz ki, de az össztermést lefelé korrigálták, pillanatnyilag 115,5 millió tonnára teszik. Ez alatta marad a tavalyi, 120,3 millió tonnás rekordnak. A meleg és száraz időjárás ugyanis a legfontosabb termőkörzetekben 5-30 százalékkal csökkentte a potenciális termést, így az országos átlaghozam 3,2 t/ha alatt maradhat.

Az idei szezon még jól indult: a szokásosnál korábban érkeztek az esők, ezek után azonnal megkezdődhetett a magágykészítés. A termelők igyekeztek idejekorán végezni a szójavetéssel, hogy a betakarítása után maradjon idő egy másodvetésű kukoricára is, esetleg gyapotra. A szója korai elvetése általában jó előjele egy nyereséges évjáratnak, ugyanis megnöveli annak az esélyét, hogy a másodvetésű növény is teljes hozamot produkál még ugyanabban az évben.


Viszont a tehergépkocsivezetők tavalyi sztrájkja után megemelkedtek a fuvardíjak az országban, ami árnyékot vet a termelés jövedelemzőségére. A piaci ármozgásokon felül minden közúton szállított anyag drágult, így a termeléshez szükséges inputoké is, miközben a szója termésátlagai nem ígérkeznek kiugrónak. Ugyanakkor Kína fokozott vásárlása eddig magasan tartotta a szója árát - hiszen az USA-ból származó bab 25 százalékos vámmal való sújtása miatt az ázsiai ország kénytelen volt Dél-Amerikából fedezni az igényeit. A határidős piacokon 30 százalékkal emelkedtek a brazíliai szójaárak. Idén azonban Kína már több alkalommal is várásolt szóját az Egyesült Államokból.

2020 januárjáig bezárólag az export mennyisége 70 millió tonnát érhet el a mostani becslések szerint, jóval az előző szezon 84 millió tonnás eredménye alatt maradhat - elsősorban a szerényebb termés miatt. A kisebb volumen másik oka, hogy a korábbi évektől eltérően most Brazília gyakorlatilag kiürült: január közepére a termelők eladták a 2017/18-as évből származó készleteik 99 százalékát. Tavaly ez az érték csak 94 százalék volt, így a következő szezonra is áthúzódhattak készletek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu