2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Piac

Kína magához öleli Európa délkeleti felét

Tegnap lezárult a csúcstalálkozó, amely reggel még "16+1" néven indult, de Görögország csatlakozásával "17+1" néven ért véget. Kína szerint az esemény megmutatta, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok a többoldalúság és a szabadkereskedelem mellett állnak ki. Li Ko-csiang pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés dubrovniki találkozójának végén, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatót.
 
 

A kínai miniszterelnök kiemelte: Brüsszelben konszenzusra jutottak az Európai Unió vezetőivel, amiről közleményt adtak ki, a csúcstalálkozó pedig szerinte egy újabb lépés, amely az ott elért eredményeken alapszik. Mint mondta: a cél az, hogy az együttműködés során egymást nyíltan, átláthatóan kezeljék a felek, ezért közösen dolgoznak azon - figyelembe véve a piaci elveket -, hogy kölcsönösen előnyös projektek jöjjenek létre. Kína tiszteletben tartja az EU törvényeit és szabályait, amikor Európában működik, és ugyanezt teszi azokban az országokban is, amelyek ezen a szövetségen kívül állnak.

A KKE együttműködés 17 kelet-európai tagjából 12 tagja az Európai Uniónak. Li Ko-csiang úgy vélte, az összefogás hozzájárul Európa kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Továbbá bejelentette, hogy jövőre Kína lesz a most már "17+1" kezdeményezés házigazdája.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, hogy a találkozó során - csak állami szinten - tíz megállapodást írtak alá Kínával.


Kiemelte: leginkább a kikötői és vasúti infrastruktúra kiépítésének örül. Twitter-oldalán közölte: Horvátország 2030-ig 3 milliárd eurót kíván fordítani a két legnagyobb horvát kikötő, és a Rijeka-Zágráb vasútvonal korszerűsítésére. Geográfiai helyzetéből adódóan Horvátországnak lehetősége van kulcsfontosságú szerephez jutni a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti kereskedelemben - írta. Plenkovic a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés gyümölcsözőnek és hasznosnak bizonyult, és

mindazon tagállamok számára, amely nem tudják felvenni a versenyt a nagy európai államokkal, lehetőséget biztosít egy kiváló együttműködésre,

amely része egy szélesebb kínai politikának, az Egy út, egy övezet programnak. A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, Görögország valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vett. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu