Kína magához öleli Európa délkeleti felét

MTI
Tegnap lezárult a csúcstalálkozó, amely reggel még "16+1" néven indult, de Görögország csatlakozásával "17+1" néven ért véget. Kína szerint az esemény megmutatta, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok a többoldalúság és a szabadkereskedelem mellett állnak ki. Li Ko-csiang pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés dubrovniki találkozójának végén, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kínai miniszterelnök kiemelte: Brüsszelben konszenzusra jutottak az Európai Unió vezetőivel, amiről közleményt adtak ki, a csúcstalálkozó pedig szerinte egy újabb lépés, amely az ott elért eredményeken alapszik. Mint mondta: a cél az, hogy az együttműködés során egymást nyíltan, átláthatóan kezeljék a felek, ezért közösen dolgoznak azon - figyelembe véve a piaci elveket -, hogy kölcsönösen előnyös projektek jöjjenek létre. Kína tiszteletben tartja az EU törvényeit és szabályait, amikor Európában működik, és ugyanezt teszi azokban az országokban is, amelyek ezen a szövetségen kívül állnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KKE együttműködés 17 kelet-európai tagjából 12 tagja az Európai Uniónak. Li Ko-csiang úgy vélte, az összefogás hozzájárul Európa kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Továbbá bejelentette, hogy jövőre Kína lesz a most már "17+1" kezdeményezés házigazdája.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, hogy a találkozó során - csak állami szinten - tíz megállapodást írtak alá Kínával.


Kiemelte: leginkább a kikötői és vasúti infrastruktúra kiépítésének örül. Twitter-oldalán közölte: Horvátország 2030-ig 3 milliárd eurót kíván fordítani a két legnagyobb horvát kikötő, és a Rijeka-Zágráb vasútvonal korszerűsítésére. Geográfiai helyzetéből adódóan Horvátországnak lehetősége van kulcsfontosságú szerephez jutni a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti kereskedelemben - írta. Plenkovic a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés gyümölcsözőnek és hasznosnak bizonyult, és

mindazon tagállamok számára, amely nem tudják felvenni a versenyt a nagy európai államokkal, lehetőséget biztosít egy kiváló együttműködésre,

amely része egy szélesebb kínai politikának, az Egy út, egy övezet programnak. A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, Görögország valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vett. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13