2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Piac

Kiújult a csata a japán piacért: Amerika elérte, hogy több agrárterméket szállíthasson be

Több amerikai agrártermék érkezhet Japánba egy hamarosan aláírandó kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően. Ezzel az USA ismét közelebb kerülhet ehhez az értékes piachoz. Pedig egy pillanatra úgy tűnt, hogy miután kiszorította innen saját magát, Európa nyeregbe kerülhet. Most mégis sikerült visszalavíroznia.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hétvégén a franciaországi Biarritzban tartott G7 csúcstalálkozót minden nemzet igyekezett  kihasználni. Trump a maga részéről ismét az amerikai mezőgazdasági termékeknek keresett alkalmas felvevőpiacot - és ezt meg is találta Japánban. A szigetország egyébként is az Egyesült Államok negyedik legjelentősebb agráripari felvevőpiacának számít, de a fennálló vámok sokkal nehezebb belépést engedtek az amerikai áruk számára, mint amit Európa a legutóbbi szabadkereskedelmi megállapodással elért ugyanezen a piacon. A mostani megállapodás részletei nem ismertek, de az tudható, hogy

a gabonaféléken kívül a marha- és sertéshús, a tejtermékek, a bor és az etanolipar is profitálni fog belőle. Az egyezmény mintegy 7 milliárd dollár értékű áru számára nyitna piacot. A szigetország tavaly 12,9 milliárd dollár értékben importált agráripari terméket az USA-ból, vagyis a megállapodás azonnal 54 százalékkal megemelhetné a behozott amerikai termékek összértékét.

A kereskedelmi egyezmény megkötése különösen fontos az Egyesült Államoknak, miután a Kínába szánt termékek exportja a tavaly kitört vámháború miatt megakadt, ráadásul az ország 2017-ben kihátrált a Csendes-óceáni Partnerségi egyezményből is. A szabadkereskedelmi megállapodás résztvevői így Ausztrália, Brunei, Chile, Japán, Kanada, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr, Új-Zéland és Vietnám maradtak. A felsoroltak közül az USA leginkább Kanada és Ausztrália tagságát fájlalja, amelyek így lépéselőnybe kerültek a búzaexportban. Amerikából elsősorban kukorica, marhahús, disznóhús, szójabab és búza érkezik a szigetországba.

Japán a sertésexportban fontos célpont, a kis ország ugyanis a világ legnagyobb sertéshús-importőrének számít, ezért 2017-től nagy harc bontakozott ki érte az EU és az USA között. Egy évig úgy tűnt, ezt a harcot Európa nyerte meg. Az USA visszaszorulásával egyidejűleg sikerült hosszú távon is biztosítani az európai sertéshús számára a piacot: 11 évre előre rögzítettük, mennyi hús léphet be - egyre csökkenő tarifák mellett - a szigetország területére. Európa pillanatnyilag az afrikai sertéspestis nyomán keletkező űrt igyekszik betölteni Kínában, és ez még két-három évig így is marad. A szigetország kevésbé hiányzik most az európai közösségnek, de legkésőbb három év múlva megint felmerül a kérdés, hogyan képes a két nagy exportőr megosztozni a japán piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu