Mégsem lesz új szójarekord Brazíliában

agrarszektor.hu
A szójabab árára alapvető kihatással van a brazil termés nagysága. Egészen decemberig úgy tűnt, a dél-amerikai ország újabb rekord beállítására készül belőle. Most már szinte biztosra vehető: fordulat készül a világpiacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Abból kell kiindulnunk, hogy a szója, mint fontos fehérjeforrás, kulcsfontosságú a takarmányozásban, de a különféle fehérjeforrások - ugyan nem teljes körűen, de - valamelyest helyettesíthetőek egymással. A szója forgalmára idáig érezhetően kihatott az Amerika és Kína között folyó vámháború, de amint az látható volt, Dél-Amerika nem tudta kielégíteni a kínai igényeket. Nem maradt más választásuk, mint visszafordulni a megszokott, USA-beli partnerekhez. A hangulat és a vételek alakulását jók tükrözi a jegyzések alakulása is (barchart.com). Január első napjaiban a kínaiak több millió tonna szóját vásároltak, ami pozitívan befolyásolta az árakat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az áremelkedéshez hozzájárult az is, hogy Brazília szójababtermése 2019 első felében lényegesen gyengébb lesz, mint azt korábban várták. Az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) becslése a kormányzati leállás miatt ebben a hónapban elmaradt, de ettől még más elemzések elérhetőek. Míg decemberben úgy tűnt, hogy Brazília rekordnagyságú, 122 millió tonnás eredmény mellett 81 millió tonnás exportra lesz képes szójababból, mostanra világossá vált, hogy ez nem valósul meg. Az időjárás kedvezőtlenebbre, szárazabbra fordult, főként az ország középső részén. A következő hetekre valamelyest javulhat a helyzet, de még mindig a szükségesnél kevesebb csapadékot jeleznek előre.

A várható termés nagyságát a legfrissebb becslések 115 millió tonna alá várják, és ez a 2016/17-es mennyiséggel egyezik meg. A belső feldolgozás nagysága 40 millió tonna körül van, ami az exportkínálat jelentős, 15-17 millió tonnás csökkenését hozhatja. Ez főként a szezon második felére áremelkedést hozhat a világpiacon. Tehát az elmúlt napokban bekövetkezett szójaárcsökkenés megfordulhat, és ez kihathat a napraforgó- és a repcemag árára is. Az egyetlen tényező, amit korábban veszélyesnek láttunk, az az El Nino hatása, amit most a szakértők nem tartanak jelentősnek.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03