2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Piac

Most lett elege Trumpnak mások sikeres exportjából: megfenyegette Brazíliát és Argentínát

Nem tetszik az Egyesült Államok elnökének a brazil és az argentin valuta árfolyama, amit alulértékeltnek tart. Úgy véli, ez hátrányosan érinti az amerikai farmerek exportlehetőségeit, ezért azonnali büntetést helyezett kilátásba Twitter-üzenetében.
 
 

Mindig megremeg a kormányfők gyomra, ha Donald Trump twittelni kezd. Most a brazil Jair Bolsonaro és Argentína új vezetője, Alberto Fernández érezhette kényelmetlenül magát. Utóbbi éppen azért ülhetett a kormányrúd mellé, mivel elődje, Macri politikája ötven százalékos inflációhoz vezetett, a munkanélküliségi ráta tíz százalék körüli, a pesó pedig bezuhant. Bolsonaro 2018. évi választási győzelméhez is az kellett, hogy a recesszióban lévő ország ne lásson más kiutat, de még most is 13 százalékos a munkanélküliség és 25 százalékos infláció. Mindkét ország erősen el van adósodva.

A pénzromlásuk tehát nem említhető egy napon a kínai valuta szándékos leértékelésével, Trump bizonyára tudja ezt. A brazil export felfutása azonban ténylegesen piacokat hódított el az Egyesült Államoktól, ami bosszantja az amerikai elnököt, noha ez inkább köszönhető saját vámháborújának és annak, hogy mindez egybeesik a Kínában tomboló afrikai sertéspestissel. Brazília nem győzi hússal és szójával ellátni az ázsai piacot, miközben az USA-nak más értékesítési lehetőségek után kell kutatnia. Most az elnök Twitter-üzenetében azt közölte: azonnali hatállyal bevezeti a Brazíliából és Argentínából érkező acél- és alumíniumtermékekre az importvámot.

2018 júniusában Amerika számos országgal szemben meghirdette az acéláruk 25 és az alumíniumtermékek 10 százalékos vámtarifáját. Úgy tűnik, most a két dél-amerikai államon van a sor. Bolsonaro mégis abban bízik, hogy mielőtt a vámemelés ténylegesen bekövetkezne, egyezségre jut Trumppal. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, szerinte Trump meg fogja érteni, hogy az export az egyetlen esélyük a gazdaságuk felszínen tartására.

Forrás: farms.com. Nyitókép: shutterstock.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!