Most lett elege Trumpnak mások sikeres exportjából: megfenyegette Brazíliát és Argentínát

agrarszektor.hu
Nem tetszik az Egyesült Államok elnökének a brazil és az argentin valuta árfolyama, amit alulértékeltnek tart. Úgy véli, ez hátrányosan érinti az amerikai farmerek exportlehetőségeit, ezért azonnali büntetést helyezett kilátásba Twitter-üzenetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindig megremeg a kormányfők gyomra, ha Donald Trump twittelni kezd. Most a brazil Jair Bolsonaro és Argentína új vezetője, Alberto Fernández érezhette kényelmetlenül magát. Utóbbi éppen azért ülhetett a kormányrúd mellé, mivel elődje, Macri politikája ötven százalékos inflációhoz vezetett, a munkanélküliségi ráta tíz százalék körüli, a pesó pedig bezuhant. Bolsonaro 2018. évi választási győzelméhez is az kellett, hogy a recesszióban lévő ország ne lásson más kiutat, de még most is 13 százalékos a munkanélküliség és 25 százalékos infláció. Mindkét ország erősen el van adósodva.

A pénzromlásuk tehát nem említhető egy napon a kínai valuta szándékos leértékelésével, Trump bizonyára tudja ezt. A brazil export felfutása azonban ténylegesen piacokat hódított el az Egyesült Államoktól, ami bosszantja az amerikai elnököt, noha ez inkább köszönhető saját vámháborújának és annak, hogy mindez egybeesik a Kínában tomboló afrikai sertéspestissel. Brazília nem győzi hússal és szójával ellátni az ázsai piacot, miközben az USA-nak más értékesítési lehetőségek után kell kutatnia. Most az elnök Twitter-üzenetében azt közölte: azonnali hatállyal bevezeti a Brazíliából és Argentínából érkező acél- és alumíniumtermékekre az importvámot.

2018 júniusában Amerika számos országgal szemben meghirdette az acéláruk 25 és az alumíniumtermékek 10 százalékos vámtarifáját. Úgy tűnik, most a két dél-amerikai államon van a sor. Bolsonaro mégis abban bízik, hogy mielőtt a vámemelés ténylegesen bekövetkezne, egyezségre jut Trumppal. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, szerinte Trump meg fogja érteni, hogy az export az egyetlen esélyük a gazdaságuk felszínen tartására.

Forrás: farms.com. Nyitókép: shutterstock.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?