2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Piac

Napi: múlt hétvégén megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása, az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez - írta a Napi Gazdaság szerdán.
 
 

A lapnak a rendszerirányító Mavir Zrt.-nél elmondták, hogy egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egy fokos hőmérsékletemelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt.

A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot.

A Mavir adatai szerint az év eddig eltelt időszakában az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest.

Az elmúlt tíz évben kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent.

 

forrás: MTI/ Hvg

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu