2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Piac

Phil Hogan: nincs lejjebb, elértük a cukorárak mélypontját

Csökkennek a készletek és a termelés - ez biztató arra nézve, hogy hamarosan ismét emelkedni fog az ár - vélekedett Phil Hogan az európai cukor munkacsoport ülése után. A hasonló piaci zavarok elkerülése érdekében olyan javaslatok is elhangzottak, amelyek fájni fognak a magyar gazdáknak, ha be tudnak épülni a leendő Közös Agrárpolitikába.
 
 

"A cukor munkacsoport többsége nem támogatta a cukorpiaci intervenciót, legalábbis ebben a pillantban még nem látják szükségét a magántárolás támogatásának" - mondta Phil Hogan európai agrárbiztos a topagrar.com híradása szerint.  "Ezen túlmenően a tagállamok által bevezetett, termeléshez kötött támogatásokat felül kell vizsgálni, ahogy a cukorrépatermesztésből is kitiltott neonikotinoidok eseti engedélyezésének gyakorlatát is. Továbbá szigorúan fel kell lépni a cukortermelő harmadik országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen" - tette hozzá.

A munkacsoportot, amelyben ágazati szakértők és a tagállamok képviselői foglalnak helyet, tavaly november hozták létre Hogan javaslatára, amikor már látszott, hogy a cukorpiac nehezen fog kikerülni a hullámvölgyből. Most az agrárbiztos úgy nyilatkozott, hogy "bizonyos enyhülés" már érezhető a piacon. Erre utal, hogy csökkennek a készletek, és csökken a termelés. A cukor árában ez még nem látszik, de ez csak idő kérdése. Julia Klöckner német agrárminiszter is arra szólította fel a tagállamokat, hogy

ne nyújtsanak termeléshez kötött támogatást a termelőiknek, és ne adjanak ki nyakra-főre eseti engedélyeket a betiltott hatóanyagokra.
Cukorrépa: túl sok van belőle?

Szerinte a munkacsoport jelentése a német álláspontot támasztja alá. A termelést segítő szubvenciók harmadik országok esetében is torzítják a piaci versenyt. Mint mondta, a mezőgazdaságnak is - ahogy minden más szektornak - az a dolga, hogy termékeit a piaci igényeknek és lehetőségeknek megfelelően állítsa elő. Klöckner ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a munkacsoport jelentéséből fogadja meg a tanulságokat.

A termeléshez kötött támogatás ügyében Hollandia és Dánia Németország mellé állt, de a többség kitartott amellett, hogy szükség van rá. A neonikotinoidok eseti engedélyével kapcsolatban még élesebb vita bontakozott ki a munkacsoportban. Hollandia ebben a kérdésben is a berlini álláspontot pártfogolta, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária az ellenkezőjét képviselte. A topagrar.com nem említi Magyarországot, de tudjuk, hogy

hazánk hektáronként 170 ezer forinttal támogatja a cukorrépa-termesztést, és nagyon liberális az eseti engedélyek kiadásában.

Hogan ígéretett tett arra, hogy a következő bizottsági ülés témája az eseti engedélyezés gyakorlata lesz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu