Sokat hozhat a konyhára a fűzfői biofinomító

agrarszektor.hu
Várhatóan májusban kap létesítési engedélyt a hatóságoktól a balatonfűzfői biofinomító; a barnamezős beruházás első ütemének tervezett költsége 12 milliárd forint, a projektcég jelenleg még szakmai befektetőket keres - mondta Kovács László, a Hunest Biorefinery Kft. ügyvezető igazgatója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tervezett üzem az első ütemben évi 25 ezer tonna búzakeményítő feldolgozásával tejsavat, kálciumlaktátot és gipszet állít majd elő. A beruházáshoz szükséges engedélyeket várhatóan idén május-júniusban megkapják - írja az MTI.

A lakosság közmeghallgatáson és a korábbi népszavazáson támogatta a közvetlenül mintegy 150 főt foglalkoztató, közvetve pedig mintegy ezer embernek munkahelyet biztosító, és Balatonfűzfő gazdaságát fellendítő alapanyaggyár megvalósulását, amellyel az önkormányzat évi százmillió forintos iparűzési adó bevétellel számolhat.

Kovács László elmondta, hogy eddig csaknem 200 millió forintba került a tervek kidolgozása és az engedélyezés, az öt négyzetkilométeres fűzfői ipari parkba tervezett biofinomító és biogáz üzem megvalósításának teljes költsége 18 milliárd forint, melyből 20-30 százalék önrészt kellene biztosítani, a többit bankhitelből fedeznék. Hozzátette: a már csaknem hat éve tervezett finomító a optimális esetben - féléves tervezési időszakkal és egyéves kivitelezéssel számolva - 2013 közepén kezdheti meg a működését. 

A finomító elsődleges termékeinek további feldolgozására vegyipari, élelmiszeripari, és műanyagipari cégek betelepülése várható Balatonfűzfőre - mondta az ügyvezető. Az új vegyipari technológiát alkalmazó gyár kiegészítő üzemegysége a biofinomító technológiai szennyvízét hasznosító biogáz üzem, amely önálló beruházásként is megállná a helyét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02