2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Piac

Sokat hozhat a konyhára a fűzfői biofinomító

Várhatóan májusban kap létesítési engedélyt a hatóságoktól a balatonfűzfői biofinomító; a barnamezős beruházás első ütemének tervezett költsége 12 milliárd forint, a projektcég jelenleg még szakmai befektetőket keres - mondta Kovács László, a Hunest Biorefinery Kft. ügyvezető igazgatója.
 
 

A tervezett üzem az első ütemben évi 25 ezer tonna búzakeményítő feldolgozásával tejsavat, kálciumlaktátot és gipszet állít majd elő. A beruházáshoz szükséges engedélyeket várhatóan idén május-júniusban megkapják - írja az MTI.

A lakosság közmeghallgatáson és a korábbi népszavazáson támogatta a közvetlenül mintegy 150 főt foglalkoztató, közvetve pedig mintegy ezer embernek munkahelyet biztosító, és Balatonfűzfő gazdaságát fellendítő alapanyaggyár megvalósulását, amellyel az önkormányzat évi százmillió forintos iparűzési adó bevétellel számolhat.

Kovács László elmondta, hogy eddig csaknem 200 millió forintba került a tervek kidolgozása és az engedélyezés, az öt négyzetkilométeres fűzfői ipari parkba tervezett biofinomító és biogáz üzem megvalósításának teljes költsége 18 milliárd forint, melyből 20-30 százalék önrészt kellene biztosítani, a többit bankhitelből fedeznék. Hozzátette: a már csaknem hat éve tervezett finomító a optimális esetben - féléves tervezési időszakkal és egyéves kivitelezéssel számolva - 2013 közepén kezdheti meg a működését. 


A finomító elsődleges termékeinek további feldolgozására vegyipari, élelmiszeripari, és műanyagipari cégek betelepülése várható Balatonfűzfőre - mondta az ügyvezető. Az új vegyipari technológiát alkalmazó gyár kiegészítő üzemegysége a biofinomító technológiai szennyvízét hasznosító biogáz üzem, amely önálló beruházásként is megállná a helyét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu