2022. január 22. szombat Vince, Artúr

Hírek - Piac

Szerbia megelégelte az EU várószobáját, inkább Oroszország felé fordult

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Szerbia az öt posztszovjet államból álló Eurázsiai Gazdasági Unióval pénteken Moszkvában. Ez azért érdekes, mert ha komolyan gondolja az uniós csatlakozási tárgyalásokat, akkor számolnia kell azzal, hogy a Moszkvával kötött megállapodást abban a pillanatban fel kell mondania, amint az EU tagja lesz. Úgy tűnik, Szerbia nem sok reális esélyt lát erre.
 
 

Az agrárszektor.hu a napokban foglalkozott a kérdéssel, rámutatva, hogy Szerbia döntése részint megkérdőjelezi az unióhoz való csatlakozási szándék komolyságát, másrészt nehezen magyarázható az ország kereskedelmi beágyazottságával, hiszen Szerbia legfontosabb üzleti partnere az Európai Unió és nem az Eurázsia Gazdasági Unió. A kereskedelmi forgalom csaknem kétharmada az unióval bonyolódik, ezenkívül az európai beruházások értéke Szerbiában több mint a tízszerese annak, amennyit Oroszország invesztál az országba.

Szerbia az agrárkereskedelemben is fontos partnernek számít Európában. Hogy csak két példát említsünk: meghatátoró szójatermelő a térségben, hiszen Ukrajna után a kontinens második legnagyobb kibocsátója évi mintegy 600 ezer tonna árualappal, ami az 2,7 millió tonnás uniós terméshez mérten is jelentős. A mintegy 1,5 millió tonnás uniós szilvatermésnek pedig éppen a harmadát, 500 ezer tonnát képes egymaga előállítani.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az MTI híradása szerint a tegnap aláírt szabadkereskedelmi megállapodás Moszkvával azonnali vámmegtakarításokat tesz lehetővé az érintett országok számára, és megkönnyíti a bejutást egymás piacaira. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót a tagállamok vámuniójára alapozva 2015. január 1-jén (miután Európával szemben embargót hirdetett meg Moszkva) hozta létre Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán. Az unió 2016-ban Vietnammal állandó, 2018-ban pedig Iránnal ideiglenes szabadkereskedelmi megállapodást kötött, és tavaly Kínával is tető alá hozott egy gazdasági együttműködési szerződést.

Szergej Prihogyko, a kormányapparátus helyettes vezetője korábban kijelentette, hogy a megállapodás nem csorbítja az Európa Unió érdekeit az EU és Oroszország kapcsolatait szabályozó megállapodásoknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!