2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Piac

Újabb sarc: az ökoadókat fejlesztené a kormány

Az úgynevezett ökoadók fejlesztését tűzi ki célul az a héten közzétett háttéranyag is, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) készítettek, és amely szerint a munkát terhelő adók mérséklése, valamint a zöldadók növelése lehet a jövőbeli adómódosítások egyik fő iránya – írja a Világgazdaság.
 
 

Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékára rúgott 2008-ban a zöldadók (mögött egyebek mellett a környezetvédelmi termékdíj, a környezetterhelési díj és a különböző energiaadók) súlya, ez nagyjából megfelel az unió 2,6 százalékos átlagának, és jócskán felette van a visegrádi országokban tapasztalható mértéknek. Másképpen fest a kép, ha a magyar adatot az 5,7 százalékos dán vagy a 3,9 százalékos holland mutatóhoz mérjük.

Dániában nagyjából egyenletesen oszlik meg az energiaiparra, a közlekedésre és a tényleges környezetszennyezésre rakódó adóteher. Ehhez képest hazánkban a zöldadóbevételek nagy része az energiaellátás prés alá helyezéséből származik. Ötmilliárd forintos nettó árbevételig 0,3, e felett pedig 1,05 százalékos különadó terheli tavaly óta e vállalkozásokat, a költségvetésbe ebből 70 milliárd forint folyhat be.

Idén azonban a környezetterhelési díjnál, és a környezetet károsító anyagok felhasználása után fizetendő környezetvédelmi termékdíjnál számítani lehet az ellenőrzés szigorodására.

A lap információi szerint kormány elé is kerültek olyan javaslatok, amelyek a közlekedési ágazatot illetnék további terhekkel: míg az úgynevezett dugódíj kapcsán egyelőre nincs egyetértés, jó esély van a használatarányos elektronikus útdíj fokozatos bevezetésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu