2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Piac

VM: sikeres a nemzetközi hulladékszállítást ellenőrző akció

Tíz nap alatt tíz kamiont kaptak el, és több mint 88 millió forint bírságot szabtak ki az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség munkatársai a legális és illegális nemzetközi hulladékszállítást ellenőrző, "Demeter II." nevű akcióban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.
 
 

A közlemény szerint az akció március 11-ig folytatódik. A tárca célja továbbra is az, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek a menetlevelükön nem jelölt veszélyes hulladékot szállítanak. Ezzel meg tudják akadályozni, hogy a szállítmányokat Magyarországon vagy az Európai Unió területén illegálisan lerakják vagy felhasználják.

A most megbírságolt kamionokban illegálisan szállított alumíniumot, rezet, magnéziumot és veszélyes hulladékot is találtak a hatóság munkatársai, de több dohány-, fa- és fémhulladékot szállító kamionnál is voltak problémák. Nemrég "fülelték le" azt a két kamiont is, amelyek a legnagyobb fogást jelentik: Bulgáriából Belgiumba szállítottak volna csaknem ötven tonna veszélyes hulladékot, amely arzént, szelént és nehézfémeket is tartalmazott. A büntetés tonnánként eléri az egymillió forintot - közölte a VM.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) összehangolt ellenőrzés ideje alatt összesen tíz kamiont állítottak félre a szakemberek, amelyeket csak a bírság kifizetése után fordítanak vissza a határról. Az akció Röszke, Parassapuszta, Záhony, Hegyeshalom, Rajka, Kelebia és Tompa határátkelőit érintette.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu