Közgazdaság után mezőgazdaság - Interjú Bognárné Kerülő Szilvia fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Közgazdász-kereskedelmi végzettséggel, adminisztrátorból lett gazdálkodó Bognárné Kerülő Szilvia. A fiatal gazda támogatást is elnyert 1972-es születésű termelő 35 hektáron termeszt gabonát a Baranya megyei Szabadszentkirály, Gerde és Velény közelében. A gazdálkodás mellett két gyermeket nevel és maga végzi a munkájához szükséges adminisztrációt. Őt kérdeztük az Agrárszektor.hu fiatal gazdákkal készített interjúsorozatának legújabb állomásán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agrárszektor.hu: A mezőgazdaságon belül mivel foglalkozik?


Bognárné Kerülő Szilvia:
Növénytermesztéssel, azon belül is elsősorban gabonával. Búzát, árpát, szóját, kukoricát termelek, de a burgonyatermelést is tervezem. Talán már jövőre belekezdhetek, de két éven belül mindenképpen.

Asz.: 2008-ban pályázott a fiatal gazda támogatásra. Emiatt kezdett önálló gazdálkodásba?

B.K.Sz.: Nem, mindenképpen ezt szerettem volna csinálni, de ez egy jó lehetőség volt. Úgy gondoltam, megpróbálom, hátha sikerül. A támogatásból vettem 15 hektár földet és néhány gépet, erőgépet, illetve munkagépet.

Asz.: A fiatal gazda támogatáson kívül másra is pályázott már?

B.K.Sz.: Tavaly írtak ki egy géptámogatást, amit sikerült megnyernem. Megpályáztam az agrár-környezetgazdálkodási támogatást, szerencsére az is sikerült, ott is támogatták a fiatal gazdálkodókat. Egy szaktanácsadói pályázatot is nyertem.

Asz.: Ennyi siker után már megkérdezhetem: mik a tapasztalatai a pályázással kapcsolatban?

B.K.Sz.: Eddig alapvetően elégedett voltam. Az az egyetlen probléma, hogy nagyon hosszú az átfutási idő, több mint fél év telt el a pályázat megírása és a támogatás érkezése között.

Asz.: Magának írta meg a pályázatait?

B.K.Sz.: Igen, de a szaktanácsadóm is segített. Hozzá bármikor fordulhatok, előfordul, hogy napi kapcsolatban vagyunk. Az agrár-környezetgazdálkodási pályázatnál például ő mondta el, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megfeleljek a kritériumoknak. Segít a gazdasági napló vezetésében, felhívja a figyelmet a határidőkre, ha kihirdetnek egy-egy új jogszabályt, megmondja, hogy hol nézhetek utána.

Asz.: Térjünk vissza egy kicsit a gyakorlatra. Milyen volt az idei éve?

B.K.Sz.: A szélsőséges időjárás nem igazán kedvezett, de szerencsére ezen a környéken kisebb károkat okozott a földeken. A termés mégsem igazán jó, különösen az árpának volt rossz éve idén, de a kukorica és a szója szép, és ezekből remélhetőleg jó termés is várható.

Asz.: Hová adja el a gabonát?

B.K.Sz.: Kapcsolatban vagyok egy szentlőrinci értékesítő szövetkezettel és tagja vagyok a Pannon Búza csoportnak is. Termeltetési szerződéseket szoktam kötni.

Asz.: Bejött ez az értékesítési forma?

B.K.Sz.: Igen. A szüleim voltak először kapcsolatban a szövetkezettel, ők javasolták ezt nekem is, és eddig semmi baj nem volt. Rendesen fizetnek és el tudják adni a terményemet. Burgonyával viszont nem foglalkoznak, ezért ha azt is termelek majd, megpróbálok nagy- és kiskereskedőket keresni.

Asz.: A családi háttér miatt választotta a mezőgazdasági pályát?

B.K.Sz.: Elsősorban igen. Mielőtt férjhez mentem, adminisztrátorként dolgoztam, de azóta született két gyermekem, a gyes után pedig nem találtam munkát. A szüleim javasolták, hogy próbáljam meg a mezőgazdaságot, mert abban tudnak segíteni. Végül 2008-ban kezdtem önálló gazdálkodásba.

Asz.: Hogy látja most, érdemes volt belevágni? Más fiataloknak ajánlaná ezt a területet?

B.K.Sz.: Aki szeret és tud dolgozni, annak igen. Meg lehet élni belőle, ha meggazdagodni nem is igazán. Annak, aki nem szeret a négy fal közt, meghatározott munkaidőben dolgozni, hanem inkább kinn, a természetben töltené az időt és szeret is a mezőgazdasággal foglalkozni, annak ajánlanám ezt a munkát. Azt is hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy ha nincs családi háttér, rokon, ismerős, aki ezzel foglalkozik, akkor nagyon nehéz. Meg kell szerezni valahonnan a tapasztalatot, bár ezt én sem tudtam, amíg nem csöppentem bele a mezőgazdaságba. Most úgy érzem, egyelőre nagyon nehéz ez a munka, sokat kell dolgozni, de talán az évek során egyre jobban megéri majd.

Asz.: A korábbi munkájához képest is jobbnak találja a gazdálkodást?

B.K.Sz.: Igen. A mezőgazdaság tulajdonképpen szezonális munka, télen nem kell annyit dolgoznom, és akkor többet lehetek a gyerekekkel. Miattuk igazán előnyös az is, hogy nincs főnököm, önálló vagyok, én osztom be a saját időmet.

Asz.: Az adminisztrátori munka alapvetően más tudást követel, mint a gazdálkodás. Szerzett valamilyen agrárvégzettséget is?

B.K.Sz.: Igen, indultam a fiatal gazda pályázaton és ennek is feltétele volt, hogy megfelelő mezőgazdasági tudásom legyen. 2006-ban elvégeztem az ezüstkalászos, a következő félévben pedig az aranykalászos gazda tanfolyamot. Az alapokat itt megtanították. Ezután a szüleim és a testvérem közös cégénél dolgoztam, a gyakorlati tudást tulajdonképpen ott szereztem meg.

Asz.: A tanfolyamon elsajátított tudás tehát nem elég a gazdálkodáshoz?

B.K.Sz.: Nem, mindenképpen kell néhány év, talán tíz is ahhoz, hogy aki elvégzi a tanfolyamot, önállóan is tudjon gazdálkodni, döntéseket hozni. Én is mindig kikérem a szüleim véleményét, mielőtt döntök valamilyen szakmai kérdésben. A mezőgazdaságban a tapasztalat számít igazán, ezért ha olyan kártevővel vagy gyommal találkozom, amit korábban nem ismertem, akkor édesapámhoz fordulok, ő már sokat tapasztalt, segít megoldást találni.

Asz.: Az eredeti végzettségét is tudja azért hasznosítani?

B.K.Sz.: Közgazdász-kereskedelmi szakot végeztem, ami nagyon jól jön. Sok az adminisztráció, a területalapú támogatási kérelmet az Ügyfélkapun keresztül kell kitölteni, de pályázatírásnál, különféle adatlapok kitöltésénél is jól jön a szakirányú tudás. A gazdák többségének nincs ilyen végzettsége, vagy könyvelőhöz, vagy szaktanácsadóhoz mennek, ami pénzbe és időbe kerül.

Asz.: Említette az értékesítő szövetkezetet és a Pannon Búzát. Tagja ezeken kívül még valamilyen gazdaszervezetnek?

B.K.Sz.: Tavaly édesapám javaslatára csatlakoztam a szentlőrinci gazdakörhöz. Ezt a hétvégét éppen velük töltöttem, a Baranyai Gazdanapokon jelentünk meg kiállítóként.

Asz.: Milyen volt a rendezvény?

B.K.Sz.: Jó, és ugyanakkor fárasztó. Sok látogató jött, érdemes itt kiállítani, de körülnézni is. Én minden évben megnézem, milyen új munkagépek, milyen árak vannak.

Asz.: Idén látott olyasmit, amit szívesen használna?

B.K.Sz.: Most a gépparkot kellene bővítenem néhány fontosabb munkagéppel, ekével, vetőgéppel. Ha ezeket sikerülne megvásárolni, bérmunkát is vállalhatnék, ez a középtávú terv. Azok a munkagépek, amiket most láttam, egyelőre nagyon drágák, de ettől függetlenül jó volt körülnézni, tájékozódni és kapcsolatokat építeni.

Névjegy

Bognárné Kerülő Szilvia 1972-ben született. A pécsi Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett 1990-ben, 2004-ben pedig diplomát szerzett a Szolnoki Főiskola közgazdász-kereskedelmi szakán. Gyermekei születéséig adminisztrátorként dolgozott, 2006-ban a szentlőrinci Újhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolában végezte el az ezüstkalászos, majd az aranykalászos gazda képzést. Baranya megyében, szabadszentkirályi, gerdei és velényi földjein termel gabonát. Házas, két lánya van.

Adatok:

Név: Bognárné Kerülő Szilvia
Születési év: 1972
Iskolák:
Széchenyi István Gimnázium, Pécs, 1990.
Szolnoki Főiskola, közgazdász-kereskedelmi szak, 2004.
Ezüstkalászos és aranykalászos gazda képzés, 2006.
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 35 ha
Alkalmazottak száma: -
Éves árbevétel:
~ nettó 4 millió forint
Elnyert támogatások: agrár-környezetgazdálkodási támogatás, fiatal gazda támogatás, gépvásárlási támogatás, szaktanácsadói pályázat
Családi állapot: házas, két lánygyermek

Elérhetőségek:
Lakcím: 7940 Szentlőrinc, Keresztesi u. 14.
Telefonszám: 06304696039
E-mail: bopeter1@t-online.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?