Új Széchenyi-terv: rengeteg lehetőség a mezőgazdaság számára

agrarszektor.hu
Az egészségipar, a zöldgazdaság-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a foglalkoztatási programok és a közlekedésfejlesztés területén kínál alternatívát a mezőgazdaságnak az Új Széchenyi Terv - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn egy hajdúszoboszlói konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elmondta, konkrét pályázatokkal és közvetett módon is lehetőséget nyújt az agráriumnak a program. Egyebek mellett a kis és közepes élelmiszeripari és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások, valamint a közvetlen értékesítést segítő helyi piacok számára is hirdettek pályázatot - emelte ki.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: a munkaintenzív ágazatok támogatását prioritásként kezelik. A mezőgazdaságból élőknek is fontosak például a zöld energia beruházások, a hulladékgazdálkodás vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így az Új Széchenyi Terv pályázatai ebben a szektorban is sikerre vihetők - hangoztatta Czerván György.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által szervezett előadásán a politikus az ágazat alapvető problémái között említette a vállalkozások jövedelmezőségének csökkenését, az agrárolló kinyílását, a növénytermesztésre és állattenyésztésre irányuló tudományos kutatásokra fordított költségek alacsony arányát. Megítélése szerint az elmúlt húsz évben nem történt lényeges változás ezeknek a problémáknak a kezelésében.

Az államtitkár szólt a tavalyi szélsőséges időjárás okozta károkról is: az ilyen helyzetek megfelelő kezelésére módosítottak a kárenyhítési törvényen, de az év végére megalkotják, és 2012-ben hatályba léptetik az új kárenyhítési törvényt. Czerván György elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium saját forrásai átcsoportosításával növelni fogja a jelenleg 4,2 milliárd forintos tartalékkal rendelkező kárenyhítési alapot, de konkrétumokat ennek mértékéről nem közölt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02